Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) Logo del portal

Una investigació de BIOTECMED rep un milió d'euros de Human Frontier per a investigar com els virus manipulen l’olfacte

  • Gabinet de Premsa
  • 22 de març de 2022
Cristina Crava
Cristina Crava

La investigadora Cristina Crava de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) de la Universitat de València lidera una investigació que acaba de rebre finançament del Human Frontier Science Program (HFSP) per a investigar com un virus manipula l'olfacte dels seus hostes.

Els virus poden manipular el comportament dels seus hostes per a maximitzar la seua dispersió. Ho fan alterant diferents mecanismes cel·lulars, entre els quals l'olfacte pot ser una diana primària. L'equip intercontinental i interdisciplinari format per la investigadora de la Universitat de València Cristina Crava i els col·laboradors Jordi Felip Gamir (Universitat Jaume I, Castelló), Lucia Prieto Godino (Francis Crick institute, Regne Unit) i Felipe Yon (Universitat Cayetano Heredia, el Perú) rebrà un finançament d'al voltant d'1 milió d'euros per a investigar com un virus normalment usat per al control d'insectes plagues manipula l'olfacte de les erugues que infecta, i com estes canvien la seua interacció amb la seua planta hoste.

“Volem ampliar els nostres coneixements sobre les bases moleculars i cel·lulars usades pel virus per a manipular el comportament de les erugues infectades”, explica Cristina Crava, investigadora de BIOTECMED. “Hui dia se sap que el virus que utilitzem, baculovirus, modifica el comportament de larves, fent per exemple que se’n pugen a la part alta de les plantes on estan menys protegides dels atacs dels depredadors. En canvi, es desconeix com el virus realitza tot això. L'olfacte és un sentit basilar per als insectes, que usen per a identificar la presència d'aliments, enemics i possibles parelles. Nosaltres plantegem la hipòtesi que pot ser una diana ideal per al virus. Si alteres com les erugues perceben el seu món exterior, pots manipular el seu comportament”. L'equip d'investigació usarà un conjunt de tècniques que van des de la neurofisiologia i la bioinformàtica, a l'ecologia, la immunologia i la genètica.

El Human Frontier Science Program (HFSP) és un programa internacional de suport a la investigació finançat per la Human Frontier Science Program Organization (HFSPO), amb seu a Estrasburg. El seu objectiu és promoure col·laboracions internacionals i interdisciplinàries que investiguen temes pioners de les ciències de la vida. Per a obtindre aquest prestigiós finançament, l'equip ha hagut de passar per una rigorosa selecció començada fa un any, i en la qual han hagut de competir amb més de 700 propostes d'investigadors i investigadores de tot el món. D'aquestes, només 28 han resultat finançades per la HFSPO. Detalladament, l'equip liderat per la doctora Cristina Crava rebrà 430’000 dòlars a l'any durant tres anys.

Llista d'enllaços: