El catedràtic de Genètica de la Universitat de València Andrés Moya ha aconseguit el Premio México de Ciencia y Tecnología 2015 i es converteix en el vuitè científic espanyol, i el segon valencià, que obté aquest guardó atorgat pel Govern de la república mexicana a proposta del Consejo Consultivo de Ciencias d’aquest país. Els espanyols premiats anteriorment són: Margarita Salas, Ginés Morata, el valencià Avelino Corma, Antonio García Bellido, Miguel Ángel Alario, Carlos López Otín i Carlos Martínez Alonso.
El Consejo Nacional de Ciencia y Tecnologia i el Consejo Consultivo de Ciencias de la Presidencia de la República de México han valorat les aportacions d’Andrés Moya a la genètica, la biologia evolutiva i la genòmica, ja que ha fet “contribucions fonamentals a escala mundial en els camps de la simbiosi, l’evolució experimental i l’epidemiologia dels virus i el microbioma humà”, segons la resolució del guardó.
En al·lusió al catedràtic de la Universitat de València, els doctors Enrique Cabrero i Jorge Flores, president i vicepresident, respectivament, del Consejo de Premiación, asseguren que és “probablement el biòleg evolutiu més rellevant de la seua generació. A Europa i en molts països d’Amèrica Llatina se’l reconeix com un dels investigadors i intel·lectuals de més rellevància en la seua àrea”.
Aquest guardó es concedeix anualment des de 1990 a una persona de reconegut prestigi professional que haja contribuït de manera significativa al coneixement científic universal o a l’avançament tecnològic, l’obra del qual siga de gran impacte internacional i que, alhora, haja format una escola o recursos humans significatius. El premi és d’àmbit llatinoamericà, ja que està dirigit al Centre i Sud-Amèrica, al Carib, Espanya i Portugal.
El professor Moya, qui manifesta “un enorme orgull i responsabilitat” per aconseguir aquesta distinció tan important, recollirà el Premio México de Ciencia y Tecnología 2015 durant el primer trimestre de 2016, de les mans del president de la República de México, Enrique Peña Nieto, mentre que durant aquesta estada també es programaran diverses conferències seues en centres de recerca.
El Consejo de Premiación d’aquest guardó està conformat pel Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología i pel Consejo Consultivo de Ciencias de la Presidencia de la República de México i pels titulars de les secretaries d’Educación Pública i Relaciones Exteriores; i també pels presidents, directors generals i rectors del Colegio de México, l’Instituto Politécnico Nacional, el Centro de Investigación y de Estudios Avanzados (Cinvestav), l’Academia Mexicana de Ciencias, la Universitat Autònoma Metropolitana i la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). I en aquesta edició, el físic Arturo Menchaca va presidir els treballs del jurat responsable del dictamen.
El catedràtic Andrés Moya és autor d’unes cinc-centes publicacions entre articles científics, capítols i llibres sobre genètica, evolució i filosofia. Les seues contribucions científiques més significatives han sigut en les àrees de la genòmica i metagenòmica de bacteris i comunitats microbianes, així com en l'evolució experimental de virus. A més, ha realitzat una tasca àmplia de divulgació i reflexió sobre la ciència i ha publicat diversos llibres sobre teoria evolutiva i l'abast del pensament evolutiu. En l'actualitat, centra la seua recerca en el camp de la simbiosi, particularment l'estudi del microbioma humà i d'altres organismes sota una perspectiva evolutiva i de biologia de sistemes i sintètica.
El guardonat amb el Premio México 2015 treballa a l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València i a la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) de la Generalitat Valenciana, a més de dirigir la Càtedra Institucional FISABIO de la Universitat de València. Forma part del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública, dependent de l'Instituto de Salud Carlos III. És membre de diverses societats científiques i fundador de la Societat Europea de Biologia Evolutiva, de la Sociedad Española de Virología i de la Sociedad Española de Biología Evolutiva, de la qual és l’actual president.
D'altra banda, Moya ha rebut distincions com ara el Premi Ciutat de Barcelona de Recerca Científica (1996); el Fellow de l’American Association for the Advance of Science (1998); el Premio Diario Médico (2006); el Diploma del president del Govern Valencià a l'Excel·lència en la Recerca Biomèdica (2010); el Premio Nacional de Genética (2012) d'Espanya i el Premio Lilly (2013) de Investigación Biomédica Preclínica.
Més informació:
http://www.ccc.gob.mx/es/premio-mexico.h