L'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) va ser fundat per la Universitat de València en 1998 amb la missió de dur a terme recerca fonamental i aplicada, formació d'investigadors, i donar serveis i assistència a la societat en els camps de la biodiversitat i la biologia evolutiva. Rep aquest nom en honor d'Antoni Josep Cavanilles i Palop (1745-1804), naturalista valencià i pioner de la ciència espanyola en l’època de la il·lustració.
L'ICBiBE fa èmfasi en un enfocament integrador i multidisciplinari. L’institut aborda així qualsevol qüestió relativa a la biodiversitat i l'evolució biològica des de múltiples facetes, des de la morfologia fins al comportament animal, des de la variació genètica molecular fins a l'impacte humà en la riquesa d'espècies i el funcionament dels ecosistemes. L’institut integra així teories i mètodes d'àrees complementàries com ara biologia molecular, genètica, paleontologia, taxonomia, ecologia, neurobiologia o etologia. L'institut pot aplicar aquesta capacitat a estudis sobre els principals grups d'éssers vius, des dels bacteris fins als animals vertebrats i les plantes superiors, així com a les seues interaccions biològiques.
L'ICBiBEacull més de setanta-cincinvestigadors, molts d’ells són, al mateix temps, professors en la Facultat de Ciències Biològiques. El seu personal investigador de plantilla pertany a les següents àrees de coneixement: Biologia cel·lular, Botànica, Ecologia, Genètica, Paleontologia, i Zoologia. A més a més, inclou un nombre significatiu d'estudiants de doctorat i d’investigadors postdoctorals, i és receptor d’investigadors visitants de diverses parts del mon.