Logo de la Universitat de València Logo Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva Logo del portal

Les societats científiques aquàtiques de tot el món demanen urgentment retallar les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 15 de setembre de 2020
Antonio Camacho.
Antonio Camacho.

La Federació Europea de Ciències Aquàtiques que presideix Antonio Camacho, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de València, ha llançat una alarma sobre el canvi climàtic i ha demanat que es reduïsquen dràsticament les emissions globals d’efecte d’hivernacle. L’entitat, amb quasi 5.000 científiques i científics, ha participat en l’elaboració d’un manifest coordinat per la Societat Americana de Pesca (AFS) en el qual s’alerta que sense una acció ràpida i significativa, les conseqüències serien nefastes per als ecosistemes i recursos aquàtics.

En la declaració llançada aquest dilluns, es demana que es reduïsquen dràsticament les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle per a evitar els pitjors impactes del canvi climàtic provocat per l’ésser humà en els ecosistemes aquàtics i en els serveis ecosistèmics, els quals beneficien la humanitat. Llevat que es prenguen mesures urgents per a reduir les emissions, els científics prediuen impactes catastròfics sobre aquests ecosistemes i els seus serveis a la humanitat, sobre la salut humana i sobre l’economia global.

El manifest, Declaració, basada en proves científiques, de les Societats Mundials de Ciències Aquàtiques sobre la necessitat d’emprendre accions urgents contra el canvi climàtic causat per la humanitat, alerta que els recursos aquàtics de tot el món es troben ara sota la major amenaça en la història de la humanitat. En el cas dels ecosistemes aquàtics continentals, una mesura de la biodiversitat, l’índex planetari de vida per a les poblacions d’espècies va disminuir un 83% entre 1970 i 2014, mentre que, com a exemple per als marins, es preveu que fins al 90% dels esculls de coral desapareixeran a mitjan segle si continuen les tendències actuals.

Per a aquest manifest, la Societat Americana de Pesca (American Fisheries Society –AFS–) va coordinar forces amb 110 societats científiques relacionades amb l’estudi de les ciències aquàtiques, les quals representen més de 80.000 científics de tot el món. La Federació Europea de Ciències Aquàtiques (European Federation for Freshwater Sciences –EFFS–) inclouen, entre altres, l’Associació Ibèrica de Limnologia.

 

Manifest en castellà ací.

Manifest en anglès ací.