Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Guia de Museus d'Història de la Ciència, la Medicina i la Tecnologia

  • 17 de juliol de 2020
Biblioteca históricomédica  Vicent Peset Llorca

La Biblioteca Historicomèdica “Vicent Peset Llorca” de la Universitat de València està treballant en l'elaboració d'una sèrie de guies temàtiques que recopilen informació sobre la Història de la Ciència, la Medicina i la Tecnologia que siguen útils als investigadors i alumnes de l'Institut Interuniversitari López Piñero (IILP), a la comunitat universitària i al públic en general.

Es presenta la primera: “Guia de Museus d'Història de la Ciència, la Medicina i la Tecnologia”.

En ella es mostra una selecció d'enllaços a diferents museus de tot el món especialitzats en Història de les Ciències, Història de la Medicina o Història de la Tecnologia. S’ha fet aquest llistat per a presentar centres que a vegades passen desapercebuts a causa de la llunyania geogràfica o d'una escassa projecció mediàtica. També es vol que siga una manera de suscitar la curiositat de la resta de la comunitat universitària i animar-la a visitar alguns si es té l'oportunitat.

Per no fer un llistat massa llarg o dispers no s'han tingut en compte ni museus especialitzats en altres temàtiques ni museus dedicats a la història en general (encara que puguen ser també grans fonts d'informació per als investigadors), a no ser que tinguen fons relacionats amb les ciències d'una especial rellevància o amb un gran pes en el conjunt de la seua col·lecció.

Tampoc inclou els museus de ciències i de descobriment enfocats a la divulgació interactiva de la ciència, llevat d'aquells que fan també exposicions amb una perspectiva historicista o compten amb col·leccions històriques.

 

Ordenació i estructura

Encara que hi ha moltes institucions especialitzades en la història d'un àmbit científic concret, com la medicina o la química, s’ha decidit no classificar-les temàticament, ja que les col·leccions de moltes d'elles abasten més d'una ciència, quan no directament totes, i es faria molt difícil adscriure-les a una categoria concreta. En comptes d'això, s’ha preferit fer una divisió territorial, agrupant els museus per continents i dins d'aquests per països, sempre que hi haja més d'un al mateix país. Per als països que només en tenen un, s’han agrupat a una mateixa pestanya dins del seu continent, per a fer més àgil la cerca.

​Cada museu de la guia consta del nom d'aquest i la ciutat on es troba, enllaçats al seu lloc web (o a la seua pàgina dins del lloc de la seua institució, si no en té de propi), una xicoteta descripció indicant la seua especialització o el més destacable de la seua col·lecció i, per últim, una xicoteta imatge del seu logotip o d'alguna fotografia de la seua col·lecció.

La guia se centra en els museus "físics", i per tant no tots els centres ressenyats tenen digitalitzada part de la seua col·lecció, sent necessari a la majoria dels casos fer una visita presencial si es vol accedir a les col·leccions o exposicions. Als casos en què sí que es pot accedir en línia a una part important dels seus fons apareix ressenyat en la descripció.

https://uv-es.libguides.com/museus-historia-ciencia