Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Seminari: "Exposició a la intoxicació per metalls pesats en el treball: plom miner escocés en els segles XVIII i XIX".

  • 19 de febrer de 2018
Seminari:
Upper levels of Tyndrum lead mine, Stirlingshire

Seminari impartit per Catherine Mills, University of Stirling

Cicle: "Metalls pesants tòxics en el treball i en l'ambient"

Data:  21 de febrer de 2018 a les 16:00 hores

Centre: Palau de Cerveró. Sala de Conferències.

Lloc: Institut d'Història de la Medicina i la Ciència "López Piñero"

‘Occupational Exposure to Heavy Metals Poisoning: Scottish Lead Mining in the Eighteenth and Nineteenth Century’

L'objectiu d'aquest estudi és augmentar el coneixement i la comprensió del risc històric de l'exposició en el treball al plom i la incidència d'enverinament en la salut ocupacional de la mineria. La recerca va ser motivada per un recent examen de la relació entre la mineria històrica i la contaminació en la mina de plom abandonada de Tyndrum, Southern Scottish Highlands (Mills, Simpson & Adderley). Aquesta recerca va revelar una clara associació entre valors de plom ambiental i la quantitat de mineral extret de la mina, més que una connexió amb un període determinat o una particular innovació tecnològica en la història de la producció de la mina. També va suggerir la recerca que dels tres processos que es duen a terme en la mina (l'extracció, la preparació de menes i la fosa), els processos de preparació són els que van generar sempre les concentracions més altes de plom en l'ambient de treball. En alguns casos, els valors actuals eren 200 vegades majors que les concentracions del passat.

Aquesta revelació va plantejar qüestions de gran rellevància per a aquest treball. Quin grau de risc van suportar les persones que treballaven en les mines? Quina correlació va haver-hi entre la producció de contaminació i la salut dels treballadors, l'exposició moderada d'alguna manera pels factors que intervenen l'absorció com la dosi, la biodisponibilitat i la durada de l'exposició? En quina mesura pot el saber actual sobre la toxicitat del plom servir per a la comprensió dels problemes del passat?

Per a permetre la vinculació entre registre ambiental actual i esdeveniments històrics de la salut, aquest estudi torna al lloc de Tyndrum i la seua força de treball, confrontant-ho amb una perspectiva nacional més àmplia dels segles XVIII i XIX. La recerca arxivística tradicional es combina amb enfocaments de ciències ambientals i es posa l'accent en les pràctiques d'ocupació, tecnologia i condicions socials més àmplies com la dieta i l'alcohol, així com la toxicitat dels diferents compostos del plom (mineralogia) als quals també van ser exposats els treballadors.

En conclusió, se suggereix que un enfocament integrat permet completar el relat històric, davant l'absència de dades de mortalitat i morbiditat. La incidència d'intoxicació laboral va ocórrer en totes les classes de treballs relacionats amb la mineria del plom: miners, persones que preparaven el mineral i fonedors. La incidència va ser dispersa i en un nivell molt baix. La relació entre producció i contaminació no va ser molt forta, encara que la correlació entre salut i enverinament està relacionada amb la durada de l'exposició a l'ambient contaminat. Aquesta tendència va ser temperada pel caràcter estacional de la mineria en la fase preindustrial i l'adopció de dobles ocupacions que van minimitzar el contacte amb el material metàl·lic i van comerciejar períodes de recuperació als cossos dels obrers.

 

Basat en dos articles publicats:

Catherine Mills; W. Paul Adderley ‘Occupational Exposure to Heavy Metals Poisoning: Scottish Lead Mining’, Social History of Medicine, 2016 doi: 10.1093/shm/hkw084

C. Mills, P. Adderley and I Simpson, ‘The Lead Legacy: The relationship between historical mining, metallurgical practices and heavy metals contaminationLandscape History, 35, 1, (2014), 47-72 

Retransmissió online:   http://reunion.uv.es/hcc2