Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Les veus de l'ecologisme: Rescatant memòries

  • 13 de maig de 2024
Image de la noticia

El passat mes d'abril, l'Institut Interuniversitari López Piñero (IILP) es va convertir en un fòrum de reflexió sobre l'ecologisme, acollint el cicle de conferències Les veus de l'ecologisme. Al llarg de tres sessions, destacats experts van abordar diferents aspectes del moviment ecologista a nivell local i internacional, oferint als assistents una perspectiva enriquidora i diversa sobre els desafiaments i les lluites que implica la protecció del medi ambient.

Desvetllant la "despossessió silenciosa" en l'era dels agrotòxics

La primera sessió, protagonitzada per la professora de la Universitat de Xile  Grettel Verónica Navas Obando, va posar el focus en un tema poc conegut però de gran rellevància: la "despossessió silenciosa" i l'"exclusió lenta" en el context de l'acaparament de recursos, conceptes amb els quals va explicar que els estudis sobre acaparament de terres i recursos que se centren només en les terres desposseïdes,  no assoleixen moltes altres formes d' exclusió dels recursos. Navas, experta en estudis agraris sobre crítics, va convidar els assistents a anar més enllà dels estudis tradicionals sobre terres desposseïdes, per analitzar les múltiples formes en què els agrotòxics impacten negativament en la salut, la força de treball i el medi ambient.

La seua presentació, basada en l' anàlisi de 96 conflictes ambientals nacionals i internacionals relacionats amb l' ús d' agrotòxics a nivell global, va oferir un panorama crític sobre les conseqüències de l' exposició a aquestes substàncies químiques. Navas va destacar la necessitat de visibilitzar aquestes formes de despossessió, sovint menys visibles i difícils de rastrejar, per comprendre millor la complexitat del problema i buscar solucions efectives.

Un arxiu oral per preservar la memòria del moviment ecologista al Regne Unit

En la segona sessió, Toby Butler, investigador principal del projecte An Oral History of the Environmental Movement in the UK: 1970 – 2020, va presentar una iniciativa innovadora: la creació d'un arxiu britànic d'enregistraments i entrevistes d'història oral amb activistes mediambientals dels darrers cinquanta anys.

Butler va explicar que aquest projecte busca documentar la història de les campanyes mediambientals a través de les veus dels qui les van protagonitzar, preservant així un llegat valuós i donant veu a aquells les contribucions dels quals han passat desapercebudes. L'arxiu, que estarà disponible per a investigadors i públic en general, permetrà comprendre millor l'evolució del moviment ecologista al Regne Unit i els seus diferents corrents de pensament.

L'Albufera: un paisatge en constant disputa

La tercera i última sessió del cicle va anar a càrrec de la professora de la Universitat de Bergen Sarah Hamilton, qui va realitzar un fascinant recorregut per la història del Parc Natural de l'Albufera, un espai natural valencià de gran valor ecològic i cultural. Hamilton va analitzar les diferents visions i lluites de poder que han envoltat aquest paisatge des de fa diversos segles, des del seu ús com a refugi per a treballadors de la ciutat fins a la seua conversió en un símbol d'orgull cultural per als valencians.

La seva presentació va posar de manifest la complexitat dels conflictes ambientals i la necessitat de conscienciar i involucrar diferents actors per poder trobar mecanismes de protecció del medi ambient. Hamilton va destacar el paper crucial del moviment ambiental valencià en la defensa de l'Albufera i en la cerca d'un desenvolupament sostenible per a aquest espai natural únic.

Un cicle de conferències que convida a la reflexió

Per tot això, el cicle de conferències Les veus de l'ecologisme va concloure oferint una mirada àmplia sobre diferents problemes mediambientals i sobre el seu abordatge tant des de l'ecologisme com des de la història. Les presentacions dels tres ponents, complementades amb un animat debat entre el públic, van oferir una visió completa i diversa sobre els desafiaments i les lluites del moviment ecologista, tant a nivell local com internacional.

Les "veus de l'ecologisme" que van ressonar a l'IILP ens conviden a prendre consciència de la urgència de protegir el medi ambient i promoure la justícia social. La defensa del planeta i la construcció d'un futur sostenible requereixen del compromís i la col·laboració de tots els sectors de la societat.