Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

Arranca xShare per a ajudar a compartir dades sanitàries en EEHRxF prement el “botó groc”

  • 16 de gener de 2024
Image de la noticia
Líders de WP d’xShare en la reunió executiva de Brussel·les de l'11 al 13 de desembre de 2023

L'1 de desembre de 2023 va marcar una fita important en el panorama de la sanitat digital europea, ja que el projecte xShare va llançar oficialment un consorci de 40 socis, amb l'objectiu d'introduir el botó 'groc' i etiqueta industrial xShare en el mercat europeu. El "botó groc" permetrà compartir les dades sanitàries en el Format Europeu d'Intercanvi d'Històries Clíniques Electròniques (EHRxF), com s'assenyala en el pròxim reglament sobre l'Espai Europeu de Dades Sanitàries (EHDS).

xShare proposa que amb només prémer el "botó groc", que apareix en els portals de salut i les aplicacions de salut digital, la ciutadania exercisca els drets de portabilitat de dades en virtut del RGPD i descarregue les seues dades sanitàries en un format computable, l’EHRxF europeu. Així, la visió de l’EHDS es farà realitat i, amb la facilitat amb la qual es comparteixen imatges en el mòbil, les persones compartiran les seues dades sanitàries en l'atenció primària, la salut de la població i la investigació clínica per a una atenció segura, fiable i informada.

Les associacions professionals europees prenen la iniciativa en l’EEHRxF amb el Botó "groc" xShare

L'etiqueta industrial xShare, associada al "botó groc" d’xShare, garantirà la conformitat dels productes amb l’EHRxF europeu. La viabilitat de l'etiqueta industrial xShare s'estudiarà sota la direcció de DIGITALEUROPE amb el suport de MedTech Europe.

Creant el European EHRxF Standards and Policy Hub per a donar suport a l'etiqueta xShare

El European EHRxF Standards and Policy Hub, dirigit per Robert Stegwee de CEN/TC 251, es crearà per a donar suport a la sostenibilitat de l'etiqueta xShare i del mateix format. El Hub donarà suport a l'etiqueta xShare amb especificacions, eines i serveis en forma de X-Bundles. Sis organitzacions de desenvolupament de normes (SDO) formen part actualment del Hub: CEN/TC 251, HL7 Europe, IHE Europe, SNOMED, CDISC i IEEE. Garantirà la col·laboració amb els centres de competència, la indústria i la representació dels reguladors, així com amb altres SDO.

Seguiment de l'adopció de l’EEHRxF i desenvolupament de capacitats per a la Dècada Digital 2030

S'invertiran importants esforços en el seguiment de les activitats d'adopció i desenvolupament de capacitats dirigides per Veli Stroetmann, d’Empirica, i el professor Henrique Martins, d’ICSTE, respectivament, en estreta col·laboració amb l'acció de coordinació i suport XpanDH i l'Acció Conjunta Xt-EHR. De fet, part del pressupost s'invertirà a incentivar la implantació del "botó groc" en aplicacions de salut digital en tota Europa (GNÒMON i UNINOVA), quadres de comandament poblacionals (EHTEL i Charité) i investigació clínica (i~HD i EUCROF).

Adoptants primerencs: actuar per a capacitar a particulars, sistemes sanitaris i empreses

Ja s'han confirmat huit escenaris d'adopció primerenca en tota Europa: en una xarxa hospitalària (Toscana, Itàlia), aplicacions nacionals (Grècia, Irlanda, Xipre), xarxa regional amb èmfasi en el turisme mèdic i la connexió del sector públic amb el privat (Catalunya i Madeira), aplicacions d'investigació clínica en l'ecosistema myHealthSpace de França (TTSA, GNOMON).

L'ambició del botó xShare és establir l’EHRxF europeu com a element comú d'ecosistemes sanitaris digitals saludables en tota Europa.

Part del pressupost d’xShare es destinarà a incentivar l'adopció del format per part d'empreses europees innovadores de tots els Estats membres. Això es combinarà amb la inversió en desenvolupament de capacitats i competències digitals per a garantir que "EEHRxF es convertisca en la "goma d’enganxar" dels ecosistemes sanitaris digitals europeus en l'era EHDS. Així es recolzaran els objectius de la Brúixola Digital 2030 i es capacitarà a empreses i persones per a un futur digital centrat en l'ésser humà, sostenible i pròsper", ha declarat Catherine Chronaki, coordinadora científica d’xShare.

Robert Stegwee, del CEN/TC 251, ha declarat: "xShare és un testimoniatge del poder de la col·laboració per a impulsar la transformació digital de la sanitat. Amb la creació del Centre Europeu de Normes i Polítiques EHRxF, establim les bases d'un sector sanitari resistent i competitiu a Europa. El botó xShare no és només una funció, és un símbol d'autonomia. Permetrà a les persones prendre el control de les seues dades sanitàries en un format computable, creant l'essència de l'ecosistema sanitari digital europeu".

El professor Dipak Kalra, d’I~HD, va compartir la seua pròpia visió de la usabilitat i accessibilitat del "botó groc", dient: "El que somnie és que en un futur pròxim puga demanar-li a Siri que actualitze el meu resum de pacient amb els meus nous medicaments, arxivant alguns dels antics, compartint la meua experiència amb el meu metge de capçalera".

El coordinador d’XpanDH, el professor Henrique Martins, de l’ISCTE, va comentar: Després del treball sobre el format europeu d'intercanvi EHR que el projecte XpanDH ha estat recolzant en 2023, el nou any porta amb si un esforç conjunt addicional per a impulsar la sanitat europea cap a una assistència millor i més integrada. Amb la investigació i la innovació d’xShare, estem creant una forma que tots els europeus puguen utilitzar i compartir les seues dades sanitàries amb només prémer un botó digital. Només mitjançant un enfocament basat en la participació dels ciutadans en tot l'ecosistema contribuirem tots a aconseguir una Unió Europea de la Salut basada en les dades i la responsabilitat individual.

Consorci xShare: Una força per a la innovació en l’EHDS

El consorci xShare, codirigit per MedCom (DK) i HL7 Europe (BE), està format per sis organitzacions de desenvolupament de normes, tres associacions industrials, sis ministeris de sanitat nacionals i regionals, agències governamentals i cinc PIME com primers adoptants de xShare en huit estats membres europeus. La variada col·laboració inclou un institut de salut pública, cinc institucions acadèmiques i un centre de computació d'alt rendiment, la qual cosa situa al European EHRxF Standards and Policy Hub com una infraestructura crítica per a la investigació i la innovació a Europa. El treball ja s'ha iniciat sota la direcció de Becky Kush, del CDISC, que dirigeix un equip d'experts en l'ús primari i secundari de dades per a establir un conjunt de dades bàsiques harmonitzades. Els primers resultats d'aquest esforç es presentaran a Atenes del 15 al 19 de gener durant la Setmana de la Salut Digital d'Atenes i HL7 Europe WGM2024 i FHIR Marathon, on XpanDH, Xt-EHR, i xShare tindran un esdeveniment de llançament conjunt i tallers d'experts.

Unisca's a Atenes per a assistir a un acte de presentació conjunt que aplanarà el camí cap a una era transformadora en la sanitat digital. No es perda l'oportunitat de formar part d'aquesta història.

Reserve la data: 17 de gener de 2024, Atenes.

Seguisca xShare en LinkedIn i X per a obtindre informació contínua sobre el projecte.

Per a consultes dels mitjans de comunicació, pose's en contacte amb:

Karolina Mackiewicz, responsable de comunicació d’xShare en karolina@echalliance.com

 

Cofinançat per la Unió Europea. No obstant això, els punts de vista i opinions expressats són exclusivament els de l'autor o autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o l'Agència Executiva Europea en els àmbits de la Salut i Digital (HADEA). Ni la Unió Europea ni l'autoritat que concedeix la subvenció poden ser considerades responsables d'aquestes.