Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

L'avaluació d'impacte i la verificació del repositori del projecte CHAIMELEON se sumen a les tasques acomplides per l’IRTIC

  • 29 d’abril de 2022
Image de la noticia

L'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) ha dut a terme una avaluació d'impacte com a part de les activitats desenvolupades durant els primers 18 mesos del projecte europeu CHAIMELEON. El centre d'investigació també ha realitzat la primera verificació formal del repositori d'imatges de salut centralitzat en el núvol en el qual consisteix la iniciativa, per la qual cosa ha enumerat els potencials impactes i amenaces que poden donar-se, els possibles orígens d'un mal ús de les dades i mesures a prendre.

CHAIMELEON és un projecte que establirà un depòsit d'informació digital estructurat en tota la Unió Europea de dades d'imatges sanitàries. El repositori s'utilitzarà, entre altres coses, com a font oberta controlada per a l'experimentació de la intel·ligència artificial en la investigació sobre el càncer.

El responsable de la iniciativa en l’IRTIC, el doctor Ricard Martínez, ha assenyalat que aquesta acció “suposa un repte des del punt de vista del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD)”. En aquest sentit, l'equip de treball tindrà l'oportunitat de “mostrar tot el potencial del futur espai europeu de dades sanitàries i contribuir a l'aprenentatge sobre la implementació de regulacions futures”, ha afegit.

D'aquesta manera, l'institut s'ha centrat a comprovar que el sistema s'ha dissenyat basant-se en els principis de privacitat i seguretat necessaris, de manera que es puga investigar amb la informació disponible en la infraestructura sense menyscabar els drets de les persones de les quals s'han obtingut les imatges mèdiques.

L'avaluació d'impacte que ha exercit l’IRTIC és la fase prèvia a la realització del tractament de dades personals, segons marca el RGPD.

 

Aquest projecte ha rebut finançament del programa de la Unió Europea Horitzó 2020 sota l'acord de subvenció no. 952172.