Logo de la Universitat de València Logo Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions Logo del portal

L'esdeveniment d’EUCAIM aborda, entre altres temes, el model de governança de dades en la plataforma i EHDS

  • 13 d’octubre de 2023
Image de la noticia

La coordinació científica del projecte EUCAIM va organitzar el passat 6 d'octubre en el Centre d'Investigació Príncep Felip un esdeveniment juntament amb els principals representants espanyols de la iniciativa per a mostrar els seus últims avanços a diferents nivells. Les xarrades, entre les quals es trobava la ponència “Model de governança de dades en la plataforma i Espai Europeu de Dades de Salut (EHDS)” del director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital de la Universitat de València (UV) i membre de l’IRTIC Ricard Martínez, van destacar els objectius de l'acció, el tractament de les dades utilitzades, procediments i sostenibilitat, entre altres elements.

EUCAIM abordarà la fragmentació dels repositoris d'imatges de càncer existents i establirà un Atles distribuït d'Imatges de Càncer amb més de 60 milions de dades anonimitzades d'imatges de càncer de més de 100.000 pacients, accessible a metges, investigadors i innovadors de tota la UE per al desenvolupament i l'avaluació comparativa d'eines d'intel·ligència artificial (IA) fiables.

Durant la seua ponència, Martínez, també professor de Dret Constitucional de la UV, va definir els espais de dades com una infraestructura basada en mecanismes comuns de governança, organitzatius, normatius i tècnics, que facilita l'accés a les dades i, amb això, el desenvolupament de models de negoci basats en la seua exploració i explotació. En este sentit, va diferenciar als intervinents en estos espais i les diferents normatives relacionades, com el Reglament de Governança de Dades (DGA), la Directiva de Dades obertes i la Proposta de Reglament d'Intel·ligència Artificial (AIA).

La promoció de normes clares i acords específics sobre intercanvi de dades i termes i condicions va ser uns dels aspectes sobre governança legal i ètica que l'expert en privacitat va explorar, així com l'adopció de polítiques específiques vinculants per als usuaris sobre tractament de dades, traçabilitat o clàusules de no reidentificació. Així mateix, Martínez va posar l'accent en la definició de requisits legals i ètics, incloent-hi noves eines com les avaluacions de riscos de la IA, i l'aplicació de procediments suportats per comités d'accés a les dades i col·laboració amb noves parts interessades, com els organismes d'accés a les dades sanitàries.

Les qüestions sobre governança organitzativa que va abordar van destacar la necessitat d'una adequada infraestructura de recursos humans que incloguera responsables de protecció de dades, seguretat i dades, experts en compliments i analistes de dades, i van tractar procediments com la transparència, el registre, l'adhesió i compartició de dades, i permisos d'accés a estos. L'expert també va recalcar la importància d'òrgans de suport.

Ricard Martínez codirigeix el paquet de treball d'ètica i protecció de dades centrant els seus esforços en aquest segon aspecte. Aquesta matèria, on l'anonimització és un factor important, és crítica per a la garantia dels drets fonamentals en EUCAIM i el disseny d'un ecosistema segur i de confiança per a investigadors, institucions sanitàries, pacients i societat. D'altra banda, la UV liderarà una de les primeres experiències europees en “data altruism” dirigida a estudiar com promoure programes de donació de dades per a la investigació.

Així mateix, el professor Francisco Soriano, membre de l’IRTIC de la Universitat de València, proporcionarà i auditarà els requisits de seguretat que permeten complir les necessitats de privacitat del projecte, que inclourà elements relacionats amb confidencialitat, integritat i traçabilitat de la informació i ús d'aqueixa informació privada.

La infraestructura es completarà amb estudis observacionals d'hospitals (21 centres clínics en 12 països de la UE), inclourà imatges clíniques i es vincularà amb dades patològiques, moleculars i de laboratori, i s'ampliarà almenys a 30 proveïdors de dades distribuïdes de 15 països al final dels 4 anys del projecte. Les solucions d’IA federades s'entrenaran en els magatzems de dades dels hospitals, mantenint la privacitat de les dades.

Els membres del consorci abasten competències en imatge i atenció del càncer, big data en imatge mèdica, gestió de dades FAIR (localitzables, accessibles, interoperables i reutilitzables), aspectes ètics i legals de les dades mèdiques, desenvolupament i desplegament d'infraestructures d'investigació, IA i aprenentatge automàtic, així com difusió, comunicació i divulgació entre les parts interessades en imatge biomèdica.

El projecte està liderat pel professor Luis Martí-Bonmatí, director del Departament d'Imatge Mèdica, Catedràtic de Radiologia, Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i coordinat per l'Institut Europeu d'Investigació en Imatge Biomèdica (EIBIR), establit per i amb seu en la Societat Europea de Radiologia a Viena, Àustria.

La iniciativa EUCAIM és un dels pilars de la Iniciativa Europea d’Imagenologia del Càncer, una de les iniciatives emblemàtiques del Pla Europeu "Véncer el Càncer", l'objectiu del qual és fomentar la innovació i el desplegament de tecnologies digitals en el tractament i l'atenció del càncer, a fi d'aconseguir una presa de decisions clíniques, diagnòstics, tractaments i medicina predictiva més precises i ràpides per als pacients de càncer.