
El consorci EUCAIM i la Comissió Europea han anunciat la primera versió pública de la seua plataforma, Cancer Image Europe, que marca una fita important en el desenvolupament del projecte i un pas cap a la consecució de la seua visió i els seus objectius. La primera versió de la plataforma beneficia a investigadors, metges i innovadors de la IA de tota Europa i aplana el camí cap al futur del diagnòstic i el tractament del càncer.
Entre les principals característiques i aspectes destacats de la primera versió de la plataforma EUCAIM s'inclouen un catàleg públic de conjunts de dades d'imatges oncològiques procedents dels repositoris dels projectes AI for Health Imaging finançats per la UE, seguint un esquema de metadades comú, a més d'una eina de cerca federada per a comprendre la informació disponible en els proveïdors federats. Així mateix, també està present la integració completa amb la infraestructura d'autenticació i autorització d'inici de sessió en ciències de la vida i la reutilització i valor afegit de components clau de projectes i infraestructures d'investigació finançats per la UE en l'àmbit del càncer.
Ignacio Blanquer, responsable del desenvolupament de la infraestructura EUCAIM, assenyala que "aquest primer prototip d’EUCAIM és una prova de concepte del model de federació que es persegueix en EUCAIM. Serà la base d'una infraestructura completa per a compartir, reutilitzar i explotar dades d'imatges del càncer, especialment mitjançant tècniques d’IA."
El professor Luis Martí-Bonmatí, coordinador científic d’EUCAIM, afig que "aquest és el primer pas cap a la creació de la infraestructura més gran d’imagenologia del càncer coneguda fins hui a Europa. En els pròxims mesos, el projecte EUCAIM continuarà ampliant les funcionalitats de la plataforma, connectant-la amb altres repositoris d'investigació, programes de garbellat i emmagatzenament de dades, amb vista a la seua pròxima actualització, prevista per a juny de 2024".
Ricard Martínez Martínez, professor de Dret Constitucional de la Universitat de València i director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital, codirigeix el paquet de treball d'ètica i protecció de dades centrant els seus esforços en aquest segon aspecte. Aquesta matèria, on l'anonimització és un factor important, és crítica per a la garantia dels drets fonamentals en EUCAIM i el disseny d'un ecosistema segur i de confiança per a investigadors, institucions sanitàries, pacients i societat. D'altra banda, la UV liderarà una de les primeres experiències europees en “data altruism” dirigida a estudiar com promoure programes de donació de dades per a la investigació.
Així mateix, el professor Francisco Soriano, membre de l’IRTIC de la Universitat de València, proporcionarà i auditarà els requisits de seguretat que permeten complir les necessitats de privacitat del projecte, que inclourà elements relacionats amb confidencialitat, integritat i traçabilitat de la informació i ús d'aqueixa informació privada.
Amb el llançament de la primera versió de Cancer Image Europe, es facilita l'intercanvi d'imatges de càncer i dades clíniques de suport i s'estimula la col·laboració entre investigadors, metges i innovadors d’IA de tota Europa. L'objectiu de la plataforma és accelerar el ritme de desenvolupament de la IA i altres activitats d'investigació del càncer intensives en dades, permetent i potenciant així avanços científics que donaran forma al futur del diagnòstic i tractament del càncer. Les metes i la visió del projecte contribueixen als objectius estratègics de les iniciatives de la Unió Europea i fomenten la innovació i la investigació.
Amb la infraestructura Cancer Image Europe, el projecte EUCAIM aborda la fragmentació dels repositoris d'imatges de càncer existents. Com a part de les futures actualitzacions, s'establirà un Atles distribuït d'imatges del càncer amb més de 60 milions de dades anònimes d'imatges del càncer de més de 100 000 pacients, i la infraestructura estarà plenament d'acord amb l'Espai Europeu de Dades Sanitàries. Les dades seran accessibles a metges, investigadors i innovadors de tota la UE per al desenvolupament i l'avaluació comparativa d'eines d’IA fiables.
El projecte EUCAIM és un dels pilars de la Iniciativa Europea d’Imagenologia del Càncer, una de les iniciatives emblemàtiques del Pla Europeu "Véncer el Càncer", l'objectiu del qual és fomentar la innovació i el desplegament de tecnologies digitals en el tractament i l'atenció del càncer, a fi d'aconseguir una presa de decisions clíniques, diagnòstics, tractaments i medicina predictiva més precises i ràpides per als pacients de càncer.
Per a més informació sobre la primera versió de la plataforma Cancer Image Europe i el projecte EUCAIM, visite cancerimage.eu.