Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

L’IRTIC presta una assessoria tècnica per a la implantació de l'estàndard europeu DATEX II a Colòmbia

  • 4 de gener de 2022
Image de la noticia

El grup d'investigació LISITT, adscrit a l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC), ha començat a realitzar un assessorament tècnic a l'empresa colombiana SKG TECNOLOGÍA S.A. per a l'adaptació i implantació de l'estàndard europeu DATEX II dins del projecte Sistema Intel·ligent Nacional per a la Infraestructura, el Trànsit i el Transport (SINITT) que el Ministeri de Transport de Colòmbia vol instaurar amb l'objectiu de modernitzar els sistemes de gestió de trànsit i transport del país.

“L'estàndard europeu DATEX es va crear a fi de facilitar l'intercanvi d'informació de trànsit i transport entre els sistemes de gestió de trànsit de les diferents administracions europees, i per a difondre aquesta informació en un format homogeni a diferents proveïdors de serveis d'informació”, explica Juan José Martínez, director del LISITT.

A causa del coneixement i l'experiència que el grup posseeix en aquesta matèria, l'assessorament del LISITT consisteix en la realització de reunions virtuals amb l'equip tècnic que desenvolupa el projecte per a explicar o aclarir aplicacions de l'estàndard. Així mateix, es dedica a tasques com l'anàlisi i la revisió tècnica de documents sobre aquest estàndard i la seua interpretació per al projecte en qüestió.

La implantació del protocol DATEX II en el sistema SINITT per part de SKG facilitarà la interconnexió i l'intercanvi d'informació entre diferents sistemes de gestió de trànsit de les províncies colombianes i de les principals ciutats, o el mateix sistema de gestió d'autobusos del Transmilenio de Bogotà.

En aquest sentit, “la participació de personal del LISITT en els comités de treball de la definició de l'estàndard DATEX II en representació de l'administració espanyola, juntament amb l'experiència adquirida en el desenvolupament del node DATEX nacional, implantat en la Direcció General de Trànsit, va ser una de les principals raons de SKG per a comptar amb l'assessorament del LISITT”, apunta Martínez. També es troben entre elles “l'adaptació dels sistemes de gestió de trànsit de les administracions catalana, basca i andorrana per a intercanviar dades utilitzant DATEX”, assenyala.