Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

Un videojoc apropa els ODS a estudiants de la Universitat de València

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 17 de setembre de 2024
Isidro Ibarra (UPCT) i Marcos Fernández (IRTIC-UV)
Isidro Ibarra (UPCT) i Marcos Fernández (IRTIC-UV)

La Universitat de València (UV) acull fins al 20 de setembre el projecte ODServa, una innovadora experiència de realitat virtual dissenyada per a connectar els joves universitaris amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). A través d'un videojoc interactiu, l’estudiantat pot explorar de manera immersiva els reptes globals i contribuir a un futur més sostenible.

El projecte ODServa, una iniciativa de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) i la Plataforma de Voluntariat d'Espanya (PVE), compta amb la col·laboració de l'Institut Universitari de Robòtica i Tecnologies de la Informació i Comunicació (IRTIC-UV). Aquest projecte és una mostra de com la tecnologia està transformant l'educació i fomentant el compromís amb els ODS.

Durant aquesta setmana, els estudiants de la UV poden apropar-se a l’estand d'ODServa, ubicat al Campus de Burjassot-Paterna, on podran viure una experiència de realitat virtual en el món dels Odsian, un planeta afectat per la pobresa, la fam, la desigualtat i la devastació. L'objectiu del joc és promoure els ODS entre la joventut i fomentar la seua implicació en els grans problemes globals.

Isidro Ibarra, investigador de la Universitat Politècnica de Cartagena i director del projecte, subratlla que "la iniciativa aposta per l'ús de noves tecnologies, ja que és l'entorn on els joves es desenvolupen millor". Segons Ibarra, "no volíem recórrer a les clàssiques enquestes, sinó utilitzar aquest joc de realitat virtual per conscienciar sobre l'agenda 2030". Després de la seua estrena a la Universitat de València, el videojoc recorrerà universitats com les de Murcia, Cartagena i Saragossa, amb l'objectiu d'assolir "almenys 1.000 interaccions per obtenir resultats contrastats", que seran presentats al Ministeri de Drets Socials, finançador del projecte.

ODserva

Marcos Fernández, director d'ARTEC —grup de recerca en Informàtica Gràfica en Temps Real de l'IRTIC-UV—, explica que la Universitat de València ha col·laborat en aquest projecte "proporcionant el suport necessari per implementar tecnologies immersives de realitat virtual i gamificació". Fernández destaca "l'àmplia experiència d'ARTEC en aquestes tecnologies, que s'ha integrat en el projecte per desenvolupar jocs que facilitin una comprensió més atractiva dels ODS per als estudiants". L'objectiu d'aquesta col·laboració és analitzar com les tecnologies de gamificació afecten la percepció de l'estudiantat abans i després de l'experiència.

Cada nivell del videojoc està vinculat a un dels 17 ODS, que els jugadors hauran de superar. Entre les proves es troben esborrar frases sexistes d'una paret, reparar fissures en una presa per evitar el malbaratament d'aigua, resoldre un trencaclosques sobre educació per al desenvolupament, pescar fem d'un riu i apagar incendis per combatre el canvi climàtic. Aquestes activitats no només posen a prova els coneixements de l'estudiantat, sinó que els ensenyen com aplicar els ODS en la vida quotidiana.

El projecte ODServa, finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, es va llançar al desembre de 2023 després d'un acord entre la PVE i la UPCT. Ha estat implementat a les instal·lacions del Campus de Burjassot-Paterna de la UV amb la col·laboració de l'IRTIC-UV. La iniciativa, basada en una metodologia dinàmica i atractiva, es va desenvolupar a través d'un procés de co-creació amb estudiants de diverses universitats, situant els joves al centre del procés.

ODserva