University of Valencia logo Logo Master's Degree in Archeology Logo del portal

El catedràtic i professor del Màster Pere Pau Ripollès es el segon espanyol en rebre la medalla de The Royal Numismatic Society

11 january 2017

El catedràtic d'Arqueologia de la Universitat de València i professor del Màster en Arqueologia, Pere Pau Ripollès, s'ha convertit en el segon espanyol en rebre la medalla de The Royal Numismatic Society. L'entrega d'aquest reconeixement va tindre lloc el dimarts 20 de desembre en la ciutat de Londres. El mateix dia, Ripollés va pronunciar una conferència anomenada "Les encunyacions ibèriques (VI-I sigles aC)", que va tindre lloc a la seu de la companyia Spink and Son.

Durant la seua xerrada, Ripollès va evocar el període dels segles VI a I aC, època en la qual la península Ibèrica estava habitada per una gran quantitat de cultures que es distingien a escala social, polític i econòmic. A més a més, al voltant del segle VI aC., les primeres monedes van ser cunyades per les colònies greges de Emporion i Rhode. Entre els ibèrics, la introducció de la moneda va ser un procés lent i territorialment desigual i la monetització de la Península Ibèrica va començar amb el desenvolupament de la Segona Guerra Púnica. Després, els romans van integrar les economies productives natives amb les de l'estat roman, i això va contribuir a l'augment de l'ús de la moneda.

Pere Pau Ripollès és catedràtic d'Arqueologia en el Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València. La seua investigació s'ha centrat principalment en la Numismàtica Antiga de la Península Ibèrica. Ha sigut investigador visitant en les institucions numismàtiques més importants del món. A més a més, ha rebut beques per a desenvolupar projectes d'investigació en diferents llocs com: l'Escola Espanyola de Historia i Arqueologia, de Roma; El Cabinet de Médailles, París; la Universidad d'Oxford (visiting professor); el Departament of Coins and Medals del British Museum de Londres (voluntary assistant keeper); la American Numismatic Society de New Yorks (visiting scholar ANS Summer Seminar 2013); el Royal Coin Cabinet, de Estocolmo, i la Universitat de Boloña (visiting professor).

Entre els seus estudis rellevants publicats (propis o en col·laboració), destaquen:  ‘La circulación monetaria en la Tarraconense Mediterránea’ (València 1983); ‘Le monete ispaniche nelle collezioni italiane’ (Roma 1986); ‘Monedas Hispánicas’ (Madrid 2000); ‘The Roman Provincial Coinage’ (Londres, París 1992), que constitueix el catàlog i estudi més actualitzat que tracta les monedes provinciales romanes a l'època imperial, ‘La ceca de Arse-Saguntum’ (Sagunt 2002), ‘Monedas Hispánicas de la Bibliothèque Nationale de France’ (Madrid 2005); o ‘Las monedas provinciales romanas de Hispania’ (Madrid, 2010).

La seua tesi doctoral va rebre el premi "Javier Conde Garriga", atorgat per l'Associació Numismàtica Espanyola en 1983. Ha rebut també les medalles Jeton de Vermeil, concedida per la Societé Française de Numismatique, 1998 i Allier de Hauteroche, concebuda per l'Academie des Inscriptions et Belles Lettres, Institut de France, 1999. Actualment és membre de la Real Academia de la Història (Madrid) i vicepresident del International Numismatic Council (2015-2021)