University of Valencia logo Logo Master's Degree in Archeology Logo del portal

Rasqueta, pales i som-hi!

El Màster Oficial en Arqueologia va tancar la seua VIII edició el passat mes de maig després de preparar a una nova generació d'arqueòlegs desitjosos de posar en pràctica tot l'après. Descobreix més sobre aquest màster universitari de la mà d'alguns dels estudiants que han passat per les seues aules.

30 may 2017

Joaquín Jiménez va donar una bolcada a la seua vida per a complir el seu somni: estudiar Arqueologia. Aquest enginyer tècnic en Informàtica de Sistemes es va posar a la feina per a seguir la seua vocació després de dotze anys d'experiència en el sector de la programació i la gestió de serveis estadístics. Després d'estudiar el Grau en Història en la Universitat de València, va decidir matricular-se en el Màster Oficial en Arqueologia al juliol de 2016. “Des de xiquet volia ser arqueòleg. A causa de les vicissituds de la vida, vaig acabar dedicant els meus estudis a la informàtica. Però mai vaig deixar de costat els meus interessos en les humanitats. Finalment he fet realitat els meus somnis i estic fent el que m'agrada”, explica Joaquín.


Una clara vocació connecta als estudiants que accedeixen al màster en Arqueologia. Una vocació tan marcada com la de Marta Blasco, que va estudiar aquest màster en el curs 2013-14. Actualment, Marta està realitzant un doctorat en el departament de Prehistòria i Arqueologia de la Facultat de Geografia i Història. Aquesta doctoranda ja tenia experiència en el món de l'arqueologia, atès que prèviament havia participat com a voluntària en diferents excavacions arqueològiques a Terol, Comunitat Valenciana i País Basc


La qualitat docent no solament s'ha mantingut al llarg d'aquests anys, sinó que els estudis han evolucionat en aquests vuit cursos. La satisfacció general dels estudiants és, al costat dels continguts, les pràctiques i el professorat, els punts forts del màster.


Una experiència que Joaquín qualifica de “molt positiva”. “Els docents del màster en arqueologia són professionals de talla internacional, però malgrat açò són molt propers i accessibles, fent l'aproximació a la temàtica del màster fàcil i agradable. Per açò l'experiència ha sigut molt profitosa per a mi”, aclareix Jiménez.

Els docents del màster són professionals de talla internacional, però són molt propers i accessibles


Aquest màster promou classes pràctiques amb diferents professionals que serveixen per a veure altres perspectives del món de l'arqueologia. “Hi ha eixides de camp per a realitzar treballs de prospecció, geoarqueología i topografia. A més, es pot triar realitzar una assignatura de pràctiques per a formar-te durant unes setmanes en institucions com el Museu de Prehistòria de València”, aclareix Marta Blasco.

El Màster Oficial en Arqueologia ofereix una formació integral, que va més enllà de classes teòriques i pràctiques a l'ús. “Des del departament se'ns avisa de tots els seminaris, congressos i cursos d'arqueologia que es realitzen i que es considera poden ser interessants per a la nostra formació”, explica Joaquín Jiménez.


Els estudiants d'aquest màster tenen la possibilitat d'escollir com completar la seua formació. Per a aquells que estan més interessats en el treball de camp, aquests estudis ofereixen la possibilitat de realitzar pràctiques curriculars en les quals podran posar en pràctica tot l'après al llarg del curs. Però els estudiants interessats en la recerca tenen la possibilitat de realitzar una sèrie de seminaris optatius per a completar la seua formació.


Per a mi les assignatures més interessants van resultar ser els seminaris optatius, en els quals s'aprofundeixen en certes qüestions i temes, concretament el Seminari d'Arqueologies Domèstica i Funerària del Mediterrani Occidental i el de Sistemes complexos i arqueologia”, explica Blasco, doctoranda de Geografia i Història del Mediterrani des de la Prehistòria a l'Edat Moderna


La connexió amb el món real de la professió és una constant en el M.U. en Arqueologia. “Hem estat en contacte amb arqueòlegs professionals externs al món acadèmic que ens han posat en contacte amb la realitat professional del sector”, confessa Joaquín Jiménez.


Però, hi ha treball? Aquesta és la principal qüestió que preocupa a qualsevol estudiant abans de començar un màster. Joaquín té la resposta: “El màster proporciona el necessari per a iniciar-se en el món de l'arqueologia professional. Cert és que amb l'esclat de la bambolla immobiliària les possibilitats laborals per als arqueòlegs són menors, a causa del descens de les obres de construcció. No obstant açò l'enfocament del màster permet que es conega el necessari per a exercir aquesta funció”.


Si l'arqueologia és la teua passió, no ho dubtes. Preinscriu-te en el Màster Oficial en Arqueologia de la Universitat de València. Consulta ací el pla d'estudis.


I no t'oblides de seguir-nos en les nostres xarxes socials: Facebook i Twitter. T'esperem!