University of Valencia logo Logo Master's Degree in Archeology Logo del portal

La Universitat i la Generalitat creen la Xarxa de Museus de Paleontologia de la Comunitat Valenciana

  • May 18th, 2021
Ossos

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, la Universitat de València i la Generalitat Valenciana presenten hui, dia 18 de maig, la Xarxa de Museus de Paleontologia de la Comunitat Valenciana, una plataforma que pretén impulsar el coneixement i posada en valor dels museus i col·leccions museogràfiques valencianes d’aquest àmbit. L’acte començarà a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau.

La presentació d’aquesta nova plataforma serà a càrrec del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat, Antonio Ariño i Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, i es materialitzarà formalment a través de la signatura d’un conveni entre les dues institucions.

A continuació, Luis Alcalá, director gerent de la Fundación Conjunto Arqueológico Teruel-Dinópolis (Museo Aragonés de Paleontología), un dels centres referents a Espanya pels seus treballs en protecció, conservació i divulgació del patrimoni paleontològic, oferirà la conferència ‘De la meua casa al nostre museu: utilitat social dels fòssils’. 

La Xarxa de Museus i Col·leccions Museogràfiques de Paleontologia de la Comunitat Valenciana es presentarà com a nova eina de coordinació i comunicació entre els museus paleontològics integrats en el sistema valencià de museus. La creació d’aquesta plataforma és un reconeixement i una posada en valor del patrimoni paleontològic en els seus vessants no només patrimonials, sinó també científics, socioculturals i socioeconòmics. 

El Museu de Geologia de la Universitat de València (MGUV), que acaba de celebrar el seu vinté aniversari des que va ser reconegut per la Generalitat Valenciana,  ha estat escollit com a museu de referència i coordinador de la Xarxa de Museus i Col·leccions Museogràfiques de Paleontologia de la Comunitat Valenciana.

Entre els objectius específics de la Xarxa es troben l’assessorament científic per a aprofundir en el coneixement de les col·leccions i l’organització i participació conjunta en projectes d’investigació i didàctics, trobades, jornades, conferències i exposicions. En general, totes aquelles activitats destinades a donar suport, dinamitzar, posar en valor i gestionar el patrimoni de paleontologia de la Comunitat Valenciana per a una difusió màxima i per al gaudi públic.

La Comunitat Valenciana disposa d’un un importantíssim patrimoni paleontològic distribuït per tot el seu territori, tant en els seus jaciments com en els exemplars de museus i col·leccions. L’estudi dels fòssils proporciona informació única sobre l’origen de la vida sobre la Terra, sobre recursos naturals, canvis ambientals i les seues prediccions, etc.

Aquesta iniciativa ha sigut secundada per més d’una vintena d’institucions que custodien fons de paleontologia a la Comunitat Valenciana, entre les quals es troben el Museu de Ciències Naturals de València, el Museu Paleontològic d’Alpont, Museu Temps de Dinosaures Morella, Col·lecció Museogràfica de Paleontologia Juan Cano FornerMuseu Arqueològic de Guardamar, Museu Arqueològic i Paleontològic de Rojals, etc. i que han manifestat el seu interès a formar-ne part, durant les diverses reunions mantingudes amb els seus responsables des de fa més de dos anys.