
Com en anys passats, dissabte passat 15 de febrer vam dur a terme el cens de cetacis i aus marines en les costes de València. L'objectiu fonamental d'esta eixida és el d'aprendre a fer registres d'albiraments amb ullera de llarga vista (fins a 60x) des de costa amb esforç, tenint en compte el període d'observació (9.00-13.00) i l'escala Beaufort. Com a punts d'observació es van seleccionar el cap de Sant Antoni i el cap de Cullera.
L'estat de la mar no era òptim (Beaufort 3), la qual cosa va dificultar l'observació de cetacis, però sí que va permetre l'observació de diverses aus marines. Cal destacar el censat de 15 ex. (incloent un juvenil) de foll, Morus bassanus; 20 ex. de baldriga balear, Puffinus mauretanicus; 4 ex. de cauet comú, Cauet gris; 2 ex. de gavina capnegra, Ichthyaetus melanocephalus; 30 ex. de gavina corsa, Ichthyaetus audouinii, i 20 ex. de gavinot argentat mediterrani, *Larus michahellis.
L'eixida va proporcionar una magnífica oportunitat de contrastar les estratègies de dispersió, migració i hivernada de les aus marines observades (p.e., les diferències entre les baldrigues balears i els mascarells), així com l'impacte d'efectes ambientals extrems sobre els desplaçaments d'unes certes espècies (p.e., els recents fenòmens d'irrupció i mortalitat hivernal de cauets al Mediterrani).
Images: