Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Bioinformàtica Logo del portal

Conferència Avanços en medicina de sistemes transnacional amb la genòmica i la intel·ligència artificial

  • 27 de novembre de 2019
Conferència Avanços en medicina de sistemes transnacional amb la genòmica i la intel·ligència artificial

El dijous 28 de novembre a les 18.00 hores a l'aula 1.2, el Dr. Joaquín Dopazo, Àrea de Bioinformàtica Clínica, Fundació Progrés i Salut de Sevilla impartirà una conferència sobre els avanços en medicina de sistemes transnacional amb la genòmica i la intel·ligència artificial.

L'avanç de les tecnologies de seqüenciació i altres metodologies òmiques, juntament amb la digitalització dels hospitals està produint un enorme volum de dades genòmics i clínics. Encara que s'han produït grans avanços amb els biomarcadors moleculars i hem entrat en una medicina més empírica, estem a les portes d'una concepció més holística de la medicina molecular, en la qual es passarà de l'ús de biomarcadors convencionals d'un gen a models mecanistics del funcionament cel·lular que permeten desentranyar el mecanisme molecular de la patologia patida pel pacient i faciliten l'elecció d'un tractament adequat. En aquest entorn de gran abundància de dades, les tècniques d'intel·ligència artificial són crucials per a buscar patrons que donen compte de comportaments de la maquinària cel·lular en relació a les seues patologies, més enllà del que els mètodes convencionals poden fer-ho.

El Dr. Joaquín Dopazo és el director de l'Àrea de Bioinformàtica de la Fundació Progrés i Salut. És llicenciat en Química i Doctor en Ciències Biològiques (Universitat de València, 1989). Prèviament ha dirigit el Departament de Genòmica Computacional del Centre d'Investigació Príncep Felip (València), la Unitat de Bioinformàtica del CNIO (Madrid) i el grup de Bioinformàtica de GlaxoWellcome SA (Tres Cantos). La seua àrea de treball abasta la genòmica funcional i la biologia de sistemes orientada a la medicina personalitzada, especialment pel que fa a l'estudi de mecanismes de malaltia i d'acció de fàrmacs, incloent el desenvolupament d'algorismes i programari. Fruit de la seua activitat investigadora ha publicat més de 300 articles en revistes internacionals amb un índex H de 63. Ha promogut i està involucrat en nombrosos projectes de genòmica nacionals i internacionals. La seua àrea d'investigació és la medicina personalitzada i de precisió, i actualment està posant les bases per a facilitar l'ús de dades genòmics de pacients dins del sistema de salut Andalús. També està interessat en l'ús de models matemàtics per a desentranyar mecanismes de malaltia i de resposta a fàrmacs, així com en l'ús de la intel·ligència artificial en el context de les aplicacions clíniques i la investigació biomèdica