University of Valencia logo Logo Master's Degree in Dental Sciences Logo del portal

Troben un gen que podria propiciar el Síndrome de Sjögren

El Síndrome de Sjögren és un trastorn autoinmunitari pel qual es destruixen les glàndules que produeixen les llàgrimes i la saliva, la causa i tractament del qual encara són desconeguts

9 june 2016

El Síndrome de Sjögren pot ser un terme llunyà per a la majoria de nosaltres, no és una enfermetat que s’esmente amb frecuencia entre els metges ni entre els mitjans de comunicación. No obstant aixó, es tracta d’un problema real, i molt molest.

El Síndrome de Sjögren és un transtorn autoinmunitari pel qual es destruixen les glàndules que produeixen les llàgrimes i la saliva. Aquesta situación té com a conseqüència directa la sequedat dels ulls i de la llengua; però pot arribar a afectar als renyons i als pulmons, en els casos més greus.

Els xiquets i xiquetes són els més afectats, i el ràtio de pacients que el presenten augmenta  a mesura que es fan majors. Especialmente les dones de 40 a 50 anys. Alguns dels símptomes són:

  • Ardor als ulls
  • Dificultat per engolir o menjar aliments secs
  • Pèrdua del sentit del gust
  • Ronquera o problemas per a parlar
  • Deterioració de les dents i inflamació de les genives
  • Dolor o úlceres bucals

Els motius que causen el Síndrome de Sjögren es desconeixen en aquest moment. No obstant aixó, investigadors de la Dental College of Georgia (Augusta), creuen haber identificat un gen que podría generar una predisposició a aquest síndrome.

El pacients estudiats pels investigadors presentaven, tots, una quantitat reduida de molècules Del-1, i un alt nivel de molècules IL-17. Les primeres ajuden a reduir la inflamació, mentre que les segones són causants d’inflamació.

Nosaltres creiem que aquest desequilibri entre la Del-1 i la IL-17 és el focus del Síndrom de Sjögren. La relació Del1/IL-17 pot servir com a base per al diagnòstic primerenc d’aquesta enfermetat, així com per al desenvolupament de noves teràpies per tractar-la – Dr. Babak Baban.

Aquest descobriment és un pas avant en l’estudi i el tractament d’aquesta enfermetat, de la qual encara no es coneixen la causa ni la cura. La falta d’informació i d’investigació al respecte ha potenciat la creaciació d’una Asociación Española de Síndrome de Sjögren (AESS).

Sóm una entitat sense fins lucratius formada per pacients i colaboradors creada bàsicament per proporcionar información, orientació i suport al pacient amb Síndrome de Sjögren – AESS.

Davant una resposta directa a aquesta enfermetat, els especialistes proposen 2 tipus de tractament: tractament local amb mesures preventives i medicació per a la sintomatologia. Existeixen sustitutius de la saliva i de les llàgrimes que, de manera artificial, ajuden a alleujar alguns del símptomes  propis d’aquest transtorn.