University of Valencia logo Logo Master's University in Economic Policy and Public Economics Logo del portal

Claus de la desocupació juvenil a Europa

desempleo juvenil europa

Al novembre de 2015 hi havia a Europa 4,5 milions de joves sense ocupació. Una taxa que ascendeix al 20% de desocupació juvenil entre els països membres. Encara que ha descendit respecte als últims anys, aquest encara continua sent un problema en el qual l'educació juga un paper fonamental.

25 february 2016

L'institut McKinsey analitza en un estudi realitzat en els 8 països amb major desocupació juvenil d'Europa, entre els quals es troba Espanya, els motius d'aquest problema i les polítiques econòmiques que es poden aplicar per a tractar de solucionar-lo. Les causes d'aquest fenomen es troben en la falta de treball, d'habilitats i coneixements o de coordinació per a articular tots els elements.

La gent gran treballa més anys que abans. Actualment hi ha un 11% més de treballadors amb edats compreses entre 55 i 59 anys que en 2005. Una tendència que suposa “major competència per als joves que pateixen el desavantatge de la falta d'experiència”.

Així i tot, la falta de coneixements i habilitats en els treballs també és una qüestió preocupant. Un 27% dels contractants van quedar insatisfets amb la gent que va respondre a les seues ofertes per no adaptar-se a les qualitats que es requerien. L'estudi indica que fins a un 74% dels educadors van assegurar que els seus estudiants graduats estaven preparats per a començar a treballar, una dada que contradiu les postures dels joves estudiants i les empreses que han de contractar-los. Un 38% i un 35%, respectivament, pensen que no estan capacitats per a incorporar-se activament al mercat laboral. Un fet que es produeix per la falta d'interacció i coordinació entre les tres parts del problema.

DE L'EDUCACIÓ A l'OCUPACIÓ

El camí cap a un lloc de treball que requereix estudis superiors comença amb l'entrada en el món educatiu postobligatorio (education-to-employment). Aquest pas suposa un obstacle per a molts ciutadans que no poden permetre's pagar-se la matriculació en la Universitat o el desplaçament, l'allotjament i altres costos derivats de cursar estudis universitaris. A més, una vegada superada aquesta primera barrera, segons l'institut McKinsey, els estudiants no desenvolupen habilitats generals com la comunicació oral o principis ètics durant els anys d'Universitat. Un fet que es suma al principal temor i problema dels recentment graduats: la transició dels estudis al treball. Un terç dels recentment titulats troba treball provisional, mentre que la majoria no aconsegueix cap ocupació.

Així mateix, aquesta gran part de joves recentment titulats perd l'esperança d'incorporar-se al món laboral satisfactòriament. Un 27% no creu que vaja a aconseguir-ho, mentre que un 10% tenen l'esperança molt alta i un 17% confessen ser persistents.

SOLUCIONS

Un article publicat per l'editorial Springer, coneguda per la divulgació de textos acadèmics, indica diversos programes que han dut a terme sota una anàlisi exhaustiva per a solucionar el problema i reduir la taxa de desocupació juvenil. Entre les iniciatives que proposen es troba la formació per a l'ocupació, el llançament de programes de treball en el sector públic per part de les administracions, l'establiment de subsidis salarials per a joves que complisquen certs requisits i sobretot millorar l'estructura d'assistència i assessorament per a la cerca d'ocupació. Els resultats d'aquesta última iniciativa indiquen que una assistència adequada pot ser que no ajude a trobar treball més ràpid, però en canvi sí que afavoreix a la qualitat i l'estabilitat de l'ocupació que pot facilitar-te a llarg termini.