University of Valencia logo Logo Master's University in Economic Policy and Public Economics Logo del portal

Polítiques econòmiques per a la creació de treball a Europa

política económica europa

La desocupació a Europa continua sent un problema. La OIT va llançar un pla d'actuació en 2015 perquè s'arriben a crear fins a 2,1 milions de llocs de treball en un període de tres anys.

10 may 2016

L'Organització Internacional del Treball (OIT) va llançar un pla d'actuació arreplegat en un informe en el qual s'establien les mesures per a crear fins a 2,1 milions de llocs de treball per a mediados de 2018.

La feblesa del mercat laboral europeu continua sent un dels inconvenients per al creixement sostenible. En molts dels països de la zona euro el problema de la desocupació és un llast econòmic al que no troben una solució. Fins a 23 milions d'europeus es trobaven en l'atur a la fi de 2014. Actualment l'eurozona arrossega un 10,2% de desocupació, segons dades del primer trimestre d'aquest mateix any, un punt menys que en el mateix període de 2015.

La inversió de qualitat sota els termes de la OIT a llarg termini, promourà beneficis econòmics i socials en el futur

INVERSIÓ

La inversió va ascendir en 2014 dos punts mentre que la desocupació en 2014 havia descendit tres punts des de l'any 2009. El sector privat tindrà un paper fonamental i cobrirà 1,8 milions de llocs de treball. Si el pla d'inversió té èxit, s'aconseguiran els 315.000 milions d'euros en inversió privada.

L'informe de la OIT ressalta que la inversió serà clau en el futur ocupacional de la UE per diferents raons:

  • La inversió condueix a una major demanda que produeix major activitat econòmica. Un fet que repercuteix en l'ocupació.
  • És fonamental per a la transformació de les economies, impulsarles i allunyar-les de l'estancament promovent la seua evolució i desenvolupament.
  • Reestableix els desequilibris i afavoreix la igualtat competitiva.

TREBALLS DE QUALITAT

Una de les preocupacions de la OIT és la qualitat del treball. La inversió en projectes a curt termini ha ampliat els riscos d'oferir una ocupació inestable, així com també afavoreix en l'aparició de desigualtats financeres. Aquest és un dels motius pels quals el Pla d'Inversió per a 2018 té com a objectiu promoure inversions a llarg termini de manera que les ocupacions creades siguen de major qualitat. “El finançament a llarg termini sota aquests termes asseguraria que els treballs creats seran de caràcter sostenible, un fet que comportaria beneficis econòmics i socials”, es descriu en l'informe.

La formació continuarà sent un aspecte a potenciar perquè els aturats s'adapten als treballs existents

Per a aconseguir aquests objectius. La Unió Europea llançarà un pla estratègic basat en els següents punts:

  • Assegurar que els treballadors tenen la formació adequada i les habilitats requerides per a la realització de les ocupacions que s'ofereixen. Per a complir amb aquest pla, es promouran des de les institucions europees les partides de pressupostos reservades al foment de la formació dirigida a suplir llocs de treball oferits.
  • Establir un marc regulatori per a assegurar que la inversió privada es produïsca de forma equilibrada i perseguint un creixement inclusiu. A curt termini la OIT recomana crear incentius en l'entorn empresarial per a atraure inversions de qualitat que suposen una aposta fèrria amb un resultat robust en el futur menys immediat.