Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació Logo del portal

5 moments importants en la història de les Telecomunicacions

Aprofitant que la Fundación Telefónica organitza l'exposició ‘Historia de las Telecomunicaciones. Colección Histórico-Tecnológica de Telefónica’, repassem les 5 fites més importants d'aquests 3 segles de progrés en la comunicació.

3 de de febrer de 2016

Des del segle XIX, la comunicació a distància ha evolucionat a formes de comunicació més ràpides i millors. Com a homenatge a aquests tres segles de progrés, el Espacio Fundación Telefónica presenta a Madrid l'exposició Historia de las Telecomunicaciones. Colección Histórico-Tecnológica de Telefónica, que inclou 50 peces seleccionades, des de telègrafs fins a smartphones. A continuació repassem els cinc moments més importants en la història de les Telecomunicacions.

1. La telegrafia elèctrica

A la fi del segle XIX els missatges es transmetien quasi de forma instantània gràcies a la invenció del telègraf. El prototip més cèlebre va ser el dissenyat per Samuel Morse, que va consistir en un codi que assignava a cada lletra de l'alfabet un nombre de punts i ratlles. Aquest sistema va permetre augmentar la velocitat de transmissió. En 1844 es va engegar la primera línia telegràfica entre Washington i Baltimore, a Estats Units.

2. El telèfon i la telegrafia sense fils

El telèfon, la telegrafia sense fils i la radiodifusió van revolucionar la comunicació a distància del segle XX. En 1876 Alexander Graham Bell va crear el prototip Gower-Bell que va presentar en l'Exposició Universal de París de 1878. Allí va anar precisament on l'espanyol Rodrigo Sánchez-Arjona va adquirir un d'aquests prototips, la qual cosa va permetre la primera comunicació rural per línia privada a Espanya en 1880 entre dues localitzacions de Badajoz separades per 8 km.

El telégrafo de Samuel Morse asignaba a cada letra del alfabeto un número de puntos y rayas

Font imatge: upload.wikimedia.org

3. La telefonia manual i automàtica

A principis del segle XX a Espanya es van construir nous edificis que albergaven equips que prestaven servei telefònic. La centraletes manuals estaven controlades per telefonistes (sempre dones) que rebien cridades i establien la comunicació entre els abonats. El sistema de centraletes manuals va estar operatiu a Espanya fins a 1989.

Quasi un segle abans, Almon Brown Strowger, un empresari de pompes fúnebres de Kansas City, va desenvolupar el primer sistema de commutació automàtica. D'aquesta forma, qualsevol usuari tan sol havia de marcar directament el número de telèfon de la persona amb la qual volia parlar sense haver de recórrer a una centraleta.

4. La comunicació via satèl·lit

A la fi dels anys 60 es va popularitzar el telèfon automàtic de bateria central (Modele Góndola), que podia utilitzar-se tant de sobretaula com en la paret. El plàstic amb el qual estaven fabricats va abaratir el cost de la seua producció i com a conseqüència va augmentar la demanda. El conegut com “telèfon supletori” va arribar a les cuines i dormitoris de les llars espanyoles.

És l'era de la comunicació. Es despleguen estacions d'antena per a la comunicació via satèl·lit i es creen també les primeres xarxes d'ordinadors.

5. De la comunicació mòbil a la web 2.0

La ràdio, els walkie talkie i la telegrafia sense fils donen pas a la telefonia mòbil, que al principi es va instal·lar únicament en els automòbils i tan sol permetia transmetre veu. En els anys 80 es va popularitzar el model Dyna TAC de Motorola i la telefonia mòbil es va tornar cada vegada més accessible. En l'actualitat, gràcies a la telefonia 4 G, la comunicació és instantània, permanent i global.

El temari de l'assignatura Comunicacions sense fils avançades i mobilitat del Màster inclou un apartat introductori sobre els sistemes de comunicacions sense fils actuals, com el 4G, GSM i UMTS, entre uns altres.

Etiquetes telefonia , satèl·lit
Publicat per: Pablo Martí Prats