Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació Logo del portal

IPv6 per a usuaris i empreses

IPv6 per a usuaris i empreses

El protocol d'Internet IPv6 millora les prestacions de l'anterior protocol ja que permet albergar fins a 340 sextillons d'adreces IP. En aquest post us expliquem quins són les particularitats d'aquest protocol segons si els seus destinataris són usuaris o empreses.

15 de de juliol de 2016

El Protocol d'Internet (IP, per les seues sigles en anglès) ens permet navegar per la xarxa, descarregar-nos fitxers o consultar el nostre correu electrònic gràcies a la connexió que estableix entre els diferents elements de la xarxa i els dispositius que utilitzem per a connectar-nos a ella. En els últims anys, l'organisme que s'encarrega de l'estandardització dels protocols d'Internet (IETF, Internet Engineering Task Force) ha desenvolupat la sisena versió d'aquest protocol, IPv6. Aquesta última actualització està pensada per a reemplaçar progressivament a la versió 4 gràcies a que permet adreces amb una longitud de 128 bits, o el que és el mateix, 340 sextillons.

IPv6 per a usuaris

A nivell usuari, la utilització d'IPv4 o IPv6 pot afectar a diversos elements de la xarxa domèstica: dispositius amb connexió a Internet, aplicacions, routers o encaminadors, altres dispositius de xarxa i el tipus de connexió. Quant al funcionament del protocol IPv6 en les xarxes domèstiques, podem distingir tres processos:

1. Connexió automàtica: les aplicacions, els sistemes operatius i l'ordinador funcionen amb normalitat.

2. Mecanismes de transició (6to4 o Teredo): mecanisme al que recorre el sistema operatiu si algun dels tres elements (encaminador, altres dispositius de xarxa i connexió amb el proveïdor de serveis d'internet) no està preparat.

3. Mecanismes de transició manuals (tunnel brokers): en aquest tipus de mecanismes és necessari que l'usuari execute alguna aplicació o configure el seu equip.

IPv6 per a empreses

Tant si són grans corporacions com si són pimes, les empreses també poden aprofitar els avantatges d'aquest protocol de connexió a Internet. En principi, els reptes quant a la connexió són els mateixos que per als usuaris, encara que en el cas de les xarxes empresarials caldrà tenir en compte les següents particularitats:

  • Aplicacions: serà necessari comprovar que aquestes aplicacions continuen funcionant en una xarxa doble-pila (amb IPv4 i IPv6).
  • Encaminador o ‘router’: la majoria dels quals estan en el mercat són compatibles amb el suport IPv6. Si no ho són, poden actualitzar el seu programari.
  • Altres dispositius de xarxa: la quantitat de dispositius de xarxa serà proporcional a la grandària de la xarxa.

Etiquetes connexions , xarxa , protocol
Publicat per: Pablo Martí Prats