El Màster recomana al seu estudiantat este seminari per l'estreta relació dels artròpodes amb la transmissió de les malalties parasitàries tropicals.
El proper 12 de juny de 2024 tindrà lloc un seminari en línia gratuït d'interés per a l'estudiantat del Màster en Malalties Parasitàries Tropicals. El seminari web porta per títol "Ciència ciutadana: una ferramenta eficaç per a la vigilància i control d'artròpodes d'interés sanitari" i serà oferit pel Grup de treball Dípters vectors de malalties d'importància mèdic-veterinària (DIVER) pertanyent a la Societat Espanyola de Parasitologia (SOCEPA).
Durant el seminari, que començarà a les 16h i durarà al voltant de noranta minuts, es presentaran diferents iniciatives de ciència ciutadana. Coneixerem tres projectes d'investigació i difusió científica centrats en fomentar la col·laboració ciutadana en les tasques de conscienciació i de control d'artròpodes responsables de la transmissió de malalties.
Obrirà la sessió Rosa Gálvez Esteban que presentarà el projecte "FleboCollect: ciència ciutadana i construcció de paranys DIY per a flebòtoms", dedicat a la difusió científica i a la promoció de la implicació ciutadana en la lluita contra els flebòtoms, insectes causants de la transmissió de la leishmaniosi. Gálvez, a més de formar part de Flebocollect, és professora ajudant doctora de l'Àrea de Didàctica de les Ciències Experimentals en la Universitat Autònoma de Madrid.
A continuació, Roger Eritja Mathieu, Investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes - Consell Superior d'Investigacions Científiques (CEAB-CSIC) de Girona, parlarà de "Mosquito Alert, una font universal i escalable de dades ciutadanes per a l'estudi i la vigilància dels mosquits". Este projecte se centra en la suma d'esforços per a detectar i controlar l'expansió del mosquit tigre, el mosquit de la febra groga i altres espècies invasores a Espanya.
La darrera presentació serà a càrrec de Marcos López de Felipe, que exposarà el treball del projecte "NESCOTIGER, noves Estratègies de Control del Mosquit Tigre, Aedes albopictus, en entorns residencials dins del marc de la ciència ciutadana". A més de formar part de NESCOTIGER, López de Felipe és Investigador Predoctoral en el Laboratori d'Entomologia Mèdica del Centre Nacional de Microbiologia en Institut de Salut Carles III de Madrid.
La sessió serà moderada per Daniel Bravo Barriga, Investigador del Departament de Sanitat Animal i del Grup d'Investigació en Sanitat Animal i Zoonosi (GISAZ) de la Universitat de Còrdova.
L'assistència al seminari en línia és gratuïta, prèvia inscripció a través del següent formulari:
Una vegada inscrits, rebreu un correu electrònic de confirmació amb informació per a unir-vos al "ParaWebinar". Cal tindre en compte que les persones sòcies de SOCEPA podran descarregar gratuïtament un diploma acreditatiu, mentres que les no sòcies podran aconseguir este diploma abonant una taxa de 20 €.
Alternativament, els i les estudiants podeu fer-vos socis de la SOCEPA per només 21 euros a l'any, i així obtindre els diplomes de tots els "ParaWebinar" de manera gratuïta.