University of Valencia logo Logo Master's Degree in Physiology Logo del portal

La capacitat de memòria del cervell és deu vegades major

Una recent publicació ha demostrat que la capacitat del cervell pot arribar a ser fins a deu vegades superior del que crèiem fins ara.

4 march 2016

Un estudi publicat en la revista eLife assenyala que la capacitat del cervell per a emmagatzemar dades podria ser deu vegades major del que crèiem. Aquesta publicació assegura que els càlculs aproximats que es tenien de la força dels senyals elèctrics del cervell subestimaban el seu vertader potencial.

Aquest estudi és fruit del treball de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts, a Cambridge i la Universitat de Colorit, en Denver, ambdues institucions d'Estats Units. També han col·laborat altres institucions de prestigi com la Universitat de Texas i la de Califòrnia. Per a aquesta recerca es va partir de la premissa que els càlculs aproximats sobre la força dels senyals elèctrics que es transmeten entre les neurones podrien estar equivocats, fet que posteriorment van demostrar.

Les cèl·lules del cervell es comuniquen entre si entre apèndixs anomenats axons i dendritas i quan s'ajunten formen la sinapsi. La sinapsi és la unió intercelular de dues neurones que duen a terme la transmissió de l'impuls nerviós. El nombre de diferents intensitats de senyal que pot ser generada en cada sinapsi determina la quantitat d'informació pot ser processada, és a dir, la capacitat de memòria del cervell depèn del nombre de sinapsi que conté i el nombre de possibles punts d'intensitats sinápticas.

Els investigadors que estudiaven els axons van descobrir que alguns formaven dues sinapsis amb una sola dendrita i que aquestes podrien ser de diferent grandària ja que poden canviar de mesura al voltant d'un 8%. Si les dendritas poden variar la seua grandària en mesures precises, els coneixements que es tenien fins avui de la sinapsi queden desfasats. L'equip de recerca va crear una reconstrucció en 3D del teixit cerebral a través d'un procés denominat secció microscopía electrònica en sèrie i van identificar 26 diferents possibles punts d'intensitats sinápticas.

Açò significa que cada sinapsi és capaç de generar 4,7 bit de memòria, deu vegades més del que es creia fins hui. La plasticitat sináptica és la clau d'aquest descobriment. La sinapsi canvia de grandària com a resposta a la intensitat de la informació que es lliura al llarg de l'axó mitjançant l'entrada de calci en el coll de la dendrita i així augmenta l'àrea superficial de la sinapsi.

Comparat amb els càlculs que es tenien anteriorment, la capacitat del cervell ha augmentat d'una forma sorprenent. El cervell conté diversos bilions de sinapsis, per la qual cosa la velocitat de processament és deu vegades major del que crèiem fins ara.