University of Valencia logo Logo Master's Degree in Physiology Logo del portal

Un gel experimental regenera vas sanguinis en diabètics

Un projecte de la Universitat de Texas ha produït un gel regenerador que reprodueix l'estructura dels vas sanguinis

18 may 2016

Un nou estudi de la Universitat de Texas (Austin, EUA) liderat pel professor d'enginyeria biomèdica Aaron Baker ha aconseguit generar nous vas sanguinis per a restaurar el reg sanguini en les extremitats de ratolins diabètics amb greus malalties vasculars.

Aquest projecte ofereix una nova esperança als diabètics que han perdut l'ús d'alguna extremitat a causa d'una malaltia vascular. Baker ha aconseguit la recuperació dels membres a través d'un gel injectable regeneratiu que asseguren que estarà disponible per a assajos clínics en humans en un parell d'anys. A dia d'avui segueix en procés experimental i solament s'ha provat la seua eficàcia sobre ratolins, per la qual cosa quan es comence a provar en humans pot produir efectes diferents.

Les malalties vasculars perifèriques afecten a milions de persones i ara com ara no tenen tractament a llarg termini, és a dir, s'intenten frenar els seus efectes però no hi ha una cura definitiva. És un trastorn molt comú en els diabètics i un total del 25% dels mateixos que pateixen una malaltia vascular perifèrica han de sotmetre's a l'amputació del membre. En la demostració de Baker i gràcies al seu gel regeneratiu, els ratolins diabètics recuperaven fins al 85% del reg sanguini, per la qual cosa l'aplicació d'aquest gel ha resultat ser tot un èxit.

Les opcions clíniques actuals inclouen la fisioteràpia, els fàrmacs, els estents quirúrgicament col·locats i les operacions de bypass però només representen arranjaments temporals”, afirma Baker. La pròpia malaltia que pateixen porta en molts casos al fet que aquestes opcions fallen, per açò els científics de la universitat de Texas han treballat amb proteïnes denominades factors de creixement, que generen nous vas sanguinis en els processos de cicatrització i creixement dels tumors. L'aplicació d'aquest gel es basa a envoltar els gots sanguinis malalts amb els nous que el propi pacient produïsca una vegada el gel li faça efecte.

gel aaron baker

En la imatge, d'Aaron Baker, veiem aquest procés. En la de la cantonada inferior dreta veiem com els factors de creixement al costat de la proteïna sindecán-4 augmenten la formació d'estructures de gots sanguinis. La imatge de la cantonada superior esquerra mostra un model que no va rebre cap fàrmac. La de la cantonada dreta superior mostra l'efecte d'administrar solament el factor de creixement i la cantonada inferior esquerra mostra l'efecte d'administrar només el sindecán-4.

Baker confia que el sindecán-4 siga l'element desconegut que fa que la diabetis siga més letal en éssers més grans, tals com l'ésser humà.