Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Professor/a d'Educació Secundària Logo del portal

VISITA A LA PUNTA

  • 8 de maig de 2019
Image de la noticia

El dia 7 d’abril, alumnes del Màster de Secundària, de l’especialitat Geografia i Història, acompanyats per l’alcalde pedani de La Punta, Ignasi Vázquez, han fet una eixida a eixa pedania amb l’objectiu de conèixer la problemàtica de la ZAL i l’alternativa de crear un corredor verd que connecte el parc del riu amb la devesa del Saler.

El recorregut de la línia 95 de l’EMT  facilita una primera observació dels canvis d’ús del sòl entre l’espai de la Ciutat de les Arts i el barri de Natzaret, ple de bordes que delimiten la vida dels veïns: vies del ferrocarril, autopistes, tanca de la ZAL.Apareix ací un espai d’infraestructures de mobilitat, espais sense ús, magatzems, fàbriques... que dona una percepció d’abandonament i marginalitat. L’evolució demogràfica corrobora aquesta primera idea: dels 6.102 habitants en 1991 hem passat a poc més de 2.600 a l’any 2018.
En la primera part de l’activitat, al xalet del doctor Bartual,  seu de l’alcaldia pedània de la Punta, ens hem trobat amb  Ignasi Vázquez, que ha explicat la lluita de veïns i veïnes per defensar aquest espai d’horta històrica  davant la creació de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) impulsada pel port de València. Igualment hem conegut les últimes actuacions administratives sobre la ZAL per part de les autoritats autonòmiques i municipals i la resposta ciutadana en forma de recurs contenciós-administratiu que a hores d’ara manté paralitzada  qualsevol activitat sobre aquest espai.
La següent parada és el parc del carrer Maria Moliner. Hem observat la  delimitació de l’espai. Bordes. Fem un debat sobre què es la ZAL, i  al mateix temps sobre el futur de la Punta. Tenim al nostre abast els documents de Per L’Horta: 
http://perlhorta.info/index.php/2019/02/27/cal-la-zal-article-de-j-sorribes/   
http://perlhorta.info/index.php/2019/02/20/la-zal-als-tribunals/  
Més tard fem una quarta parada entre camps d’horta en producció.  Calia identificar els productes d’agricultura de proximitat i el contrast entre alqueries i nous habitatges.
Davant l’església de la Concepció, obra de  Francesc Mora i Berenguer, de 1903 comentem l’estil eclèctic d’aquesta parròquia que es troba al camí de La Punta al mar.
Més tard, fent servir el pas superior sobre les vies del tren, arribem al carrer Jesús Morante Borràs, carrer principal de La Punta, tallat i aïllat per infraestructures ferroviàries.  Hem visitat els murals  que, dins de les jornades SENSEMURS, artistes urbans de prestigi internacional pintaren l’any 2018 en defensa del territori de La Punta. La visita finalitza amb un interessant debat sobre el passat, present i expectatives de futur d’aquest territori de transició entre l’horta i la ciutat.

Imatges: