Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Col·lecció de papallones diürnes “Carlos Diana” - Gener

  • 15 de gener de 2024

La col·lecció de Carlos Diana (Col·leccions entomològiques de la Universitat de València), va ser adquirida pel Museu de la Universitat de València d'Història Natural (MUVHN), mitjançant donació de la seua viuda, l'any 2017. Conté una sèrie de caixes entomològiques amb aproximadament 1000 exemplars pertanyents a 115 espècies de papallones diürnes, la gran majoria d'origen valencià.

Fotografia: Sergio Montagud

 

Podem considerar la fauna de papallones diürnes de la Comunitat Valenciana molt coneguda, ja que s'han abordat diversos projectes d'investigació i existeixen nombrosos treballs científics sobre aquest tema. En total, es disposa de més de 49.000 registres d'aquests insectes, procedents de dades de col·leccions, albiraments, transsectes del BMS, referències bibliogràfiques, etc. Per aquestes raons, mereix especial reconeixement aquesta col·lecció personal ja que, en tan sols quatre anys, des del 2011 al 2014, un particular ha aconseguit reunir una representació d'espècies que supera la meitat de la diversitat específica de tot el territori valencià, col·lectant tan sols en 19 localitats de 15 municipis de les províncies de Castelló i València.

Podem imaginar la repercussió en el coneixement del nostre entorn si es disposara d'una desena d'aficionats o entusiastes que abordaren i prepararen col·leccions similars a la que ens ocupa, tant de papallones com de qualsevol altre grup d'insectes. Sens dubte, aquest és un exemple que posa de manifest la importància de les activitats del col·lectiu d'aficionats o amateurs en el coneixement de la nostra biodiversitat, que és el que permet gestionar i conservar de manera òptima el nostre patrimoni natural.

En l'actualitat programes com l'eBMS, en la qual aficionats o amateurs poden participar activament en el registre d'albirament (sense col·lecta) d'exemplars per transsectes de manera voluntària té una gran repercussió en el coneixement del nostre entorn.

S'anima a les administracions locals i nacionals a facilitar i promocionar la labor d'aquests col·lectius, sempre tenint en compte els condicionants específics de determinats tàxons per a la seua supervivència, però de cap manera evitant o censurant l'acompliment de les activitats de l'entomólogo i el paper del seu exercici en la Ciència.