Els flamencs han tornat a nidificar en l’Albufera de València per segon any consecutiu, després de la seua primera aparició a la fi de 2022.

Fotografia: S. Montagud. Museu de la Universitat de València de Historia Natural (MUVHN).
Aquesta colònia es va establir en el Racó de l’Olla, gràcies a les condicions excepcionals de l'entorn, especialment per l'abundant aigua de qualitat i l'alta temperatura causada per la crisi climàtica. L'any passat es van comptabilitzar al voltant de 5.200 nius de flamencs, encara que molts van resultar inviables a conseqüència de la dessecació dels cultius d'arròs. A causa de l'escassetat d'aliment, un terç dels nius foren abandonats i els pollets no van sobreviure.
La incògnita era si els flamencs tornarien en la tardor i hivern de 2023, després de l'estrés alimentari que van patir en la primavera anterior. Malgrat la preocupant situació hídrica per l'escassetat de pluges, enguany s'ha registrat un augment significatiu en la població de flamencs en l’Albufera, amb més de 28.000 exemplars albirats, superant àmpliament els 14.000 de l'any anterior, que ja van constituir un màxim històric.
La presència de flamencs en l’Albufera ha sigut documentada des de temps antics, com demostra l'exemplar que ací presentem, un adult taxidermitzat pel valencià José María Benedito, pare d'una família de taxidermistes que van destacar primer en la nostra Universitat i, posteriorment, en el Museu de Ciències Naturals de Madrid. Encara que la data exacta en què aquest exemplar va arribar a l’Albufera no es pot precisar, la seua antiguitat és evident, ja que és anterior a 1899, any en què va morir l'artista. A més, presenta marques que suggereixen esdeveniments posteriors d'importància. Diverses parts del seu cos mostren xicotetes taques fosques, similars a les petjades que deixen les partícules i cendres cremant en caure sobre una superfície. Aquestes podrien ser el resultat de l'incendi de 1932, que va devastar gran part de les col·leccions d'Història Natural de la institució, quan l'exemplar i tota la col·lecció encara s'exposaven en l'edifici de La Nau de la Universitat de València i era objecte de freqüents visites per part de la societat valenciana.