Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Làmina d'anatomia interna d'una aranya - Maig

  • 20 de maig de 2024

“Tab. 25 Araneina. Epeira”. Col·lecció Didàctica del Museu de Ciències Naturals Pare Ignacio Sala S.J. Depositada en M[UV]HN.

 

Paul Pfurtscheller va ser un il·lustrador austríac conegut pel seu treball en la creació de làmines anatòmiques i científiques. Les seves il·lustracions van ser molt valorades per la precisió anatòmica i l'estil distintiu, que combinava la ciència amb un enfocament artístic. Es van utilitzar extensivament com a eines educatives i decoratives a aules i espais d'estudi durant gran part del segle XX. Al MUVHN es disposa d'una important representació d'aquestes làmines, que van tractar tota mena d'organismes vius, des de nematodes fins a vertebrats. Procedeixen dels fons originals i històrics de la mateixa Universitat de València i de les col·leccions en dipòsit del Col·legi Sant Josep-Jesuïtes de València.
L'antiguitat d'aquestes làmines i un sistema incorrecte d'emmagatzematge n'han fet malbé algunes parts. Diverses làmines han estat restaurades i es troben exposades a les instal·lacions del Museu. Un exemple n'és la làmina seleccionada com a exemplar del mes de maig. És una il·lustració corresponent a una sèrie de 39 làmines zootòmiques “Zoologische Wandtafeln” els originals de les quals van ser realitzats entre de 1902 i 1928. En concret es tracta de la “Tab. 25 Araneina. Epeira”. S'hi mostra l'anatomia interna amb tot detall d'aquest grup d'aranyes de jardí, en concret “Epeira diademata (Clerck, 1758)”, espècie que actualment es coneix com a “Araneus diadematus Clerck, 1757”.

Leyenda:

  1. Morfologia i anatomia interna d'un aràcnid. En ella es representen les següents estructures: Prosoma amb ulls, quelícers amb ullal i extrem de la glàndula verinosa (detall “o”), pedipalps i 4 parells de potes. Opistosoma parcialment dissecat amb brànquies en llibre, ovari, sistema digestiu, túbuls de Malpighi, cor dorsal amb òstia, oviducte (s), glàndules de seda (s’) i anus (a).
  2. Anatomia interna del prosoma o cefalotòrax: boca, glàndules verinoses, sistema digestiu amb cecs; tubercle ocular (k), quelícers (g).
  3. Fileres en què acaben les glàndules de la seda situades a l'opistosoma. Grandària de la làmina original: Amplada 127 cm i alçada 137 cm.
Imatges: