Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Nova donació de coleòpters cerambícids

  • 1 d’abril de 2021
Nova donació de coleòpters cerambícids

El nostre company Satur Martínez, biòleg llicenciat per la Universitat de València, que durant molts anys va ser col·laborador en el Departament d'Entomologia d'aquesta institució, ha donat al MUVHN una col·lecció importantíssima de coleòpters cerambícids.

Els cerambícids són una de les famílies d'escarabats més diversa i socialment més reconegudes. Vulgarment coneguts com longicornis, per la gran longitud que aconsegueixen les antenes en la majoria de les seues espècies, aquests insectes poden aconseguir grandàries molt importants. De fet, el coleòpter més voluminós i l'insecte més pesat del món pertanyen a aquesta família; es tracta del Titanus giganteus (Linné, 1771), el nom científic del qual ja al·ludeix a les seues destacables mesures i que també està representat, amb un exemplar de sexe masculí, en la citada donació.

La col·lecció que hem rebut està composta de 22 caixes entomològiques, de confecció pròpia i d'una qualitat extraordinària, que contenen un número aproximat de 1000 exemplars. Entre ells està representada la fauna ibèrica principalment, però també faunes paleàrtiques exòtiques i material de procedència tropical. Dels primers, podem destacar un conjunt important del gènere Iberodorcadion, endèmic de la Península Ibèrica i que en cada serra o sistema muntanyenc del nostre país disposa de la seua espècie pròpia. També estan representats espècies catalogades en llistats de conservació, per la seua raresa o pel declivi generalitzat de les seues poblacions, com és el cas de Cerambyx cerdo Linné, 1758 i Rosalia alpina (Linné, 1758). Entre els tropicals podem destacar els nombrosos prioninae de grandàries molt imponents i una parella de l'emblemàtic Batocera wallacei Thomson, 1858, descobert pel mateix Alfred Russel Wallace, coautor de la teoria de l'evolució, durant les seues expedicions al sud-est asiàtic.

La donació va tindre lloc dilluns passat 29 de març. Les caixes entomològiques, després d'una primera supervisió, han sigut embutxacades i disposades en la cambra de -20 °C del MUVHN per a la seua asèpsia i esterilització. En breu, procedirem amb la seua catalogació, digitalització i inclusió en les bases de dades per a fer-la accessible a la comunitat científica i al públic en general. Des d'aquestes línies, el personal del MUVHN volem agrair al nostre company Satur Martínez la confiança que ha depositat en la nostra institució per a fer lliurament d'aquesta important col·lecció, l'elaboració de la qual, ens consta, ha requerit gran inversió de temps i cost material.

  • Més fotos al nostre perfil de Flickr