Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

Descoberts a Requena els ossos fòssils de vertebrats mésantics de la Província de València amb 230 milions d´anys

  • 7 de juliol de 2025
 

Durant el mes de juny del 2025 ha tingut lloc una excavació paleontològica per a recuperar unes restes fòssils conservades en connexió anatómica pertanyents a vertebrats encara per determinar del período triàsic, és a dir, de fa uns 230 milions d'anys i segurament importantíssims per l'edat a la qual pertanyen.

Vicente Javier Garcia Jimeno, alumne del màster en paleontologia aplicada, va ser qui va localitzar les primeres evidències de restes fòssils i quidirigirà, prepararà i estudiarà els fòssils.

L'excavació va ser autoritzada per la Conselleria de Cultura, subvencionada per la Fundació ciutat de Requena i realitzada amb recursos humans i materials del departament de Botànica i Geologia , així com pel museu de la Universitat de València d'història natural, institució on es depositaran els fòssils una vegada preparats i estudiats en el laboratori. A més del Doctor Carlos Matinez Pérez, diferents alumnes del màster en paleontologia i voluntaris amb experiència en recuperació d'exemplars fòssils, han participat en l'excavació, la qual va tindre lloc en condicions orogràfiques extremes per l'escarpat pendent on es van trobar les restes.

El triàsicés un período geològic amb escassíssimes restes de vertebrats a tot el món, per la qual cosa qualsevol troballa és científicament important per a completar la història de l'evolució animal. L'escassetat de vertebrats té a veure amb l'extinció més gran de la vida que va ocórrer al començament del Triàsic fa uns 251 milions d'anys acabant amb el 70% dels vertebrats terrestres. A més, el clima àrid i l'escassetat de pluges van caracteritzar la major part del triàsic fins que a mitjan aquest, en l'edat denominada Carniense (entre 237-227 milions d'anys) les condicions climàtiques van millorar i la vida va començar a diversificar-se. A aquest momento pertanyen les restes localitzades els quals s'estudiaran per a establir si finalment pertanyen a dinosaures, cocodrils, amfibis (Termospóndils), a rèptils rincosaures i fins i tot a cinodonts relacionats amb els mamífers actuals.

 

Vista general del jaciment amb els estrats inclinats a 45° (foto A), front d'excavació amb el nivell de margues fosilíferes (foto B), detall d'un os fòssil de vertebrats ense determinar (foto C), excavació vertical de l'estrat fosilífer (foto D), materials ieines emprats (foto E) i preparació de mòmia paleontològica (foto F).

Link noticia Apunt