
La Universitat de València, en col·laboració amb la resta d'universitats públiques de la comunitat, posen en marxa el projecte Salvem els fotos pel qual es van oferir a restaurar els records destrossats pel pas de la dana.
Per fi, han començat els treballs. “Els cotxes els pots reposar, però això té un valor sentimental incalculable”. Ana Piedra va arribar a mitjan matí a un dels laboratoris del Museu d'Història Natural de la Universitat de València tremolant, amb els ulls plorosos i amb l'única fotografia que la seua mare, de 76 anys, va aconseguir salvar del seu pare, ja mort. “Parlem de centenars d'àlbums, de milers de fotografies, però anem a bon ritme”, explica Marisa Vázquez de Ágredos, directora de Patrimoni de la universitat valenciana. El temps juga en contra seua perquè si una imatge és atacada per fongs és pràcticament irrecuperable: “Cal triar bé què salvarem. Hem de fer un triatge”. Ací, els restauradors són els metges i les fotografies, que s'apilen en les cubetes per a la seua neteja, els pacients que esperen en la llista d'espera. Tot està classificat per famílies perquè res es perda. Hi ha àlbums de bodes d'or, d'un viatge a Disneyland en 2013, de vacances a la platja o d'un grup d'amics asseguts en el capó d'un Ford Festa. “Quan veus això t'adones que tots fem les mateixes fotos. Però cadascun les seues, amb la seua gent. Si s'acabara el món bastaria que sobrevisquera un sol àlbum familiar per a poder entendre com era la vida en la Terra”, diu Rosina Herrera, restauradora especialitzada en fotografia del Grup Espanyol del International Institute for Conservation (GE-IIC) i voluntària en aquesta iniciativa. Treballar amb aquests àlbums és, en part, una immersió en la intimitat de moltes famílies. Cadascun d'ells és un viatge a través del temps i l'espai. No són només les imatges, sinó també les anotacions que estan escrites en ells. En un es pot llegir: “Dues parelles van sobreviure a l'estiu del 2000″. “Nosaltres tenim una visió distorsionada. En aquesta foto, per exemple, jo només veig taques, clivelles, brutícia i problemes. Però, si algú no vol rescatar la foto del seu ex que ens avise, que ens lleva treball”, fa broma Herrera.
Hi ha diferents tècniques que mantenen l'esperança que eixos records es conserven. Els experts voluntaris han dissenyat un protocol, però han d'improvisar perquè el volum de material és ingent i els recursos, escassos Netegen les imatges amb aigua corrent i aigua destil·lada. Les arrepleguen de les cubetes amb summa cura de no tocar directament el paper fotogràfic en cap moment. Retiren el fang que queda amb pinzells. I, finalment, les assequen per oreig perquè se'ls vaja la humitat i l'olor amb el qual arriben. També hi ha molts tipus d'àlbums.Els que recobreixen les fotografies amb una làmina de PVC, molt usats a principis de la dècada dels 2000, són un repte encara major perquè el plàstic pot pegar-se amb l'emulsió fotogràfica. Si això passa, la prioritat és salvar els rostres de les persones, que es vegen les cares. La casuística és infinita. L'única cosa clara ací és que les fotografies antigues, en blanc i negre, resisteixen molt millor que les de color actuals.
La fotografia és un registre de la memòria. De la individual i de la col·lectiva. De les famílies i dels pobles. Són trossos d'història dels municipis valencians devastats per la catàstrofe. “És una espècie de cartografia humana de les localitats”, apunta Vázquez de Ágredos. Potser no mirem tots els dies l'àlbum de les noces, del naixement o de les vacances, però reconforta saber que són ací, esperant a ser vistos en qualsevol moment.
Per aquest motiu, i en la mesura que siga possible, es demana a les famílies que no es desfacen d'eixes fotografies i àlbums, encara que presenten un elevat grau de deterioració. És important que es conserven i es posen en contacte amb l'Àrea de Patrimoni de la Universitat de València a través del correu electrònic o telèfon que apareix a continuació. Es passarà a arreplegar-ho i treballarà en la seua recuperació.
Contacte: patrimoni.cultural@uv.es
Telèfon: 686788721
Assumpte: Àlbums familiars afectats por la DANA