- Debats
Metodologies actives per a afavorir l'aprenentatge profund dels estudiants.
Ús de les TIC com a facilitador de l'aprenentatge. Recurs didàctic.
Foment de la competència digital en l'estudiantat.
El PIEE Crash 4: Imaginació sociològica i còmic pretén potenciar l’ús del còmic com a eina formativa. La capacitat del text icònic tant per expressar idees com per condensar formes culturals i reivindicacions socials fa del còmic un instrument interessant per a l’anàlisi sociològica. Amb Crash4, aprofitem les potencialitats que ens ofereix el còmic com a eina productora i reproductora del coneixement, per tal de consolidar-lo com a ferramenta didàctica, en el marc de l’educació superior. Com les seues anteriors edicions, incorporem el còmic com estratègia didàctica en l’ensenyament de la sociologia en diferents graus universitaris amb un doble ús: l'exercici de mirar i pensar sociològicament a través del còmic per fomentar les possibilitats de captar i recrear l'anàlisi social i abordar la seva complexitat; i la creació de discursos que fomentin la reflexió crítica i l’ús de diferents llenguatges i de la creativitat en l’experiència d’ensenyament-aprenentatge. A través de la lectura i creació de treballs de l’estudiantat en format còmic, dissenyem una acció docent innovadora per a l’aprenentatge dels continguts impartits, tot aprofitant les possibilitats i les potencialitats de la incorporació de les noves tecnologies de la informació i comunicació (TIC) i el disseny d’entorns virtuals. L’avanç de les noves tecnologies al camp educatiu i les transformacions i desafius que comporta fa necessari incloure metodologies actives en els processos d'ensenyament-aprenentatge que propiciïn el treball en equip de les i els estudiants, incentivin el seu pensament crític, els hi provoquen inquietuds, desperten el seu interès, estimulen i potencien l’adquisició de coneixements, habilitats i competències. Aquest projecte explora i fa ús de Pixton, una de les aplicacions disponibles al entorn virtual per a l’edició de còmics i historietes gràfiques i que permet compartir-les amb altres usuaris d’internet.
La finalitat i l’objectiu general d’aquest projecte es desglossaria en altres objectius més concrets:
- Contribuir a l’alfabetització visual de l’alumnat a través del còmic.
- Potenciar l’adopció d’un posicionament crític envers la realitat social.
- Aplicar els continguts assolits a la matèria, tot presentant-los enformats no textuals
- Promoure la implicació participada de l’alumnat en l’elaboració de continguts d’aprenentatge.
- Fomentar l’aprenentatge autònom
- Fomentar l’interès cap a l’assignatura i la participació en les tasques derivades.
- Promoure una sèrie de competències transversals fonamentals com la capacitat de síntesi, la creativitat, el treball individual i en equip en un marc interessant i divertit.
- Fomentar l’aprenentatge col·laboratiu i la interacció de l’alumnat de diversos grups i assignatures
- Potenciar la participació i inclusió a la proposta de tota la diversitat d’alumnat i amb necessitats específiques present a la Universitat.
- Promoure una major implicació de l’alumnat al projecte d’innovació de cara a la seua participació el disseny de futures propostes i convocatòries.
Aquests tres últims van estar integrats com objectius de millora en l’edició passada. En aquesta edició afegim un altre objectiu:
- Fomentar l’interès, coneixement, aprofitament i participació de l’estudiantat en activitats que es realitzen a la Universitat, així com recursos dels que disposa totes elles vinculades amb el Còmic.
Aquest objectiu es planteja tenint en compte que hi han altres Projectes d’innovació i recursos vinculats amb el Còmic com és l’Aula del Còmic de la Universitat i seminaris de la Càtedra d’Estudis del Còmic i el Projecte d’innovació docent: Sociocomic.
600
- (33445) Introducció a la Sociologia i Antropologia, Grau d’Educació social (alumnat: 55), 2on quadrimestre, impartida per Elisabet Marco Arocas.
- (33515) Sociologia General, Grau de Treball Social (alumnat 55), 1er quadrimestre, impartida per Elisabet Marco Arocas.
- Mètodes i tècniques d’investigació social II, Grau en Ciències Polítiques i de l’Administració Pública (alumnat 55). 2on Quadrimestre Impartida per Arantxa Grau i Muñoz
- (34992) Estat de Benestar, doble grau Dret i Ciències Polítics. (35 alumnes), 1er quadrimestre. Impartida per Luis Robledo Diaz
- (34405) Estructura i canvi en les societats contemporànies (alumnat 50), 2on quadrimestre, impartida per Joan Torres Palomares.
Aquest any el projecte Crash4: Imaginació sociològica i còmic s’ha presentat en el III CONGRESO INTERNACIONAL Innovación Docente, Educación y Transferencia del Conocimiento Debates y experiencias en torno a la innovación docente: visión actual y prospectiva. En aquest congrés han participat 649 ponents de 24 nacionalitats diferents, amb un total de 506 ponències. Tres professores vinculades a l’equip Crash, hem participat amb una ponència que portava per títol: Uso del cómic como herramienta de aprendizaje en la asignatura de Estado de Bienestar. Presentada en el simposi: Innovación docente y educativa en Ciencias Jurídicas y Políticas A més de la ponència, com a resultat de la participació en este congrés hem elaborat el capítol baix el mateix nom, que es publicarà en el llibre: "Innovación docente en Ciencias Sociales y disciplinas Artísticas: Administración de Empresas, Economía, Derecho, Ciencias Políticas y Arquitectura, Arte y diseño de Moda", en l’editorial Dykinson S.L. ISBN reservado "978-84-1070-331-5". Publicació prevista per a finals de desembre de 2024.
En general s’han assolit els resultats previstos del projecte, malgrat que cal assenyalar que l’objectiu de fer participar l’estudiantat en sessions d’altres projectes vinculats al còmic ha estat massa ambiciós. Moltes assignatures estan vinculades a projectes d’innovació o tenen activitats complementaries, i açò dificulta l’assistència de l’alumnat a totes les propostes que es plantegen des de les diverses assignatures en un quadrimestre.
El projecte Crash no pretén crear materials docents, si que compta amb les vinyetes creades pels grups d’estudiants matriculats en l’assignatura. S’adjunten alguns exemples en els annexes.
- MARCO AROCAS, ELISABET
- PDI-Ajudant Doctor/A
- MARCO AROCAS, ELISABET
- PDI-Ajudant Doctor/A
- GRAU MUÑOZ, ARANZAZU
- PDI-Titular d'Universitat
- ROBLEDO DIAZ, LUIS
- PDI-Ajudant Doctor/A
- TORRES PALOMARES, JUAN SALVADOR
- PDI-Ajudant Doctor/A