Metodologies actives per a afavorir l'aprenentatge profund dels estudiants.
Aquest projecte pretén continuar treballant per a consolidar, avaluar i reflexionar sobre l’aplicació del mètode d’estudi de casos al Grau d’Infermeria. Com ja sabem, l'aplicació de l'estudi de casos respon a una necessitat emergent del Sistema Sanitari de Salut, dintre del marc legal establert a la Reial decret 1093/2010, de 3 de setembre. L’objectiu principal és millorar l’aprenentatge del procés d’atenció infermer i el disseny dels plans de cures adaptats a la legalitat i a les exigències professionals, utilitzant les taxonomies infermeres més actualitzades (NANDA-I, NOC, NIC), i incidint en les noves respostes humanes treballades des dels diferents equips d’investigació a nivell nacional i internacional. Durant els cursos 2021/22 i 2022/23, ha quedat palès que aquesta metodologia és una oportunitat perquè l'alumnat aconseguisca formar-se de forma crítica i reflexiva en l'ús adequat de Taxonomies NANDA-I, NOC i NIC, amb la finalitat d'elaborar plans de cures individualitzats i adaptats a la família o comunitat, els quals responguen a les necessitats canviants, i a la vegada emergents, de la societat. En els darrers cursos el projecte s’ha desenvolupat durant el transcurs del segon semestre de 2n curs del Grau en Infermeria, concretament en l’assignatura “Bases Metodològiques de les cures d’infermeria” (Codi 34374) amb col·laboració de les assignatures “Salut de la dona, de la sexualitat i la reproducció” (codi 34378), “Infermeria en la salut geronto-geriàtrica” (Codi 34382) i “Infermeria Medico-Quirúrgica I” (Codi 34380). Per a aquest proper curs acadèmic 2023/24 s’incorpora una assignatura de 3er curs del Grau en Infermeria “Infermeria Medico-Quirúrgica II” (Codi 34381). Des d’aquesta perspectiva l'estudi de casos es continua plantejant com un mètode d'aprenentatge que aproxima a l'alumnat a un context més real, tal i com s’indica als informes d’experiència de l’alumnat dels cursos anteriors. Addicionalment, la proposta d’incorporar l’estratègia metodològica del pacient estandarditzat a l’estudi de casos, concretament a l’etapa de Valoració del Procés d’Atenció Infermer, ha fomentat un aprenentatge experiencial que ha permès el treball de competències transversals, aconseguir un aprenentatge significatiu, i analitzar noves situacions semblants a la seua futura activitat professional. Per a aquest proper curs acadèmic es pretén ampliar l’aplicació del pacient estandarditzat en altres etapes del Procés d’Atenció Infermer, com l’Execució i l’Avaluació. En les noves accions que es plantegen es continuarà integrant la perspectiva de gènere com una qüestió imprescindible en qualsevol pla de cures.
Finalitat del projecte (Objectiu general):
Millorar l’aprenentatge del procés d’atenció infermer i el disseny dels plans de cures adaptats a la legalitat i a les exigències professionals, utilitzant les taxonomies infermeres més actualitzades (NANDA-I, NOC, NIC).
Descripció del context i estat actual de la millora proposada:
Aquest projecte dona continuïtat a dos projectes duts a terme en aquest curs acadèmic 2022/23 (antiga modalitat RENOVA, codi RENOVA_PID, UV-SFPIE_PID-2080031) i en el curs previ 2021/22 (antiga modalitat PID, codi UV-SFPIE_PID-1642196). El projecte que es presenta en aquest document pretén ser desenvolupat en el curs 2023/24 i consolidar el grup d’innovació docent sobre la metodologia “estudi de casos”. El títol i la finalitat del projecte continuen sent els mateixos que en anys previs. No obstant, en relació als objectius específics, com es mostrarà després, hi haurà alguns què donen continuïtat i coincideixen amb els dels projectes previs i altres que s’incorporen per primera vegada per tal de continuar avançant i millorant el plantejament de la metodologia “estudi de casos”.
Per una banda, una de les millores que es pretén incorporar té relació amb l’aplicació de l’estratègia metodològica del pacient estandarditzat a l’estudi de casos. A l’assignatura “Bases Metodològiques de les cures d’infermeria” (Codi 34374) treballem amb l’alumnat l’aplicació del mètode científic mitjançant l’aprenentatge de les diferents etapes del Procés d’Atenció Infermer (PAE). Aquest es divideix, de manera teòrica, en cinc etapes: Valoració, Diagnòstic, Planificació, Execució i Avaluació. Al curs 2022/23 es va posar en pràctica l’etapa de Valoració del pacient amb la metodologia del pacient estandarditzat. Donada la bona experiència d’aquesta estratègia docent per a l’abordatge més real de l’estudi de casos, es proposa implementar aquesta millora en la pràctica de les etapes d’Execució i Avaluació. Açò implica que l’alumnat, una vegada ha realitzat la valoració pràctica amb el/la pacient estandarditzat, treballa a l’aula les etapes de Diagnòstic i Planificació i, posteriorment, torna de nou a un context més aproximat a l’assistència clínica, amb la pràctica de les etapes d’Execució i Avaluació amb el mateix pacient estandarditzat sobre el que han treballat en la Valoració. Com a conseqüència l’alumnat experimenta i aprèn competències transversals vinculades amb les habilitats i aptituds per a una adequada relació i atenció pacient-infermera, tenint en compte la situació individual i única de la persona.
Per altra banda, altra de les novetats que es pretén incorporar es la incorporació d’una nova assignatura, en aquest cas, d’un altre curs acadèmic diferent a l’assignatura de “Bases Metodològiques de les cures d’infermeria” (Codi 34374), que es troba en 2n curs. La incorporació de l’assignatura de 3er curs “Infermeria Medico-Quirúrgica II” (Codi 34381) permetrà donar continuïtat en següents cursos acadèmics del Grau d’Infermeria, tant a la metodologia de treball com al cas o casos que es plantegen. D’aquesta forma s’iniciarà la col·laboració amb assignatures de diferents cursos amb l’objectiu futur, a llarg termini, d’ampliar la col·laboració amb altres assignatures com són, per exemple, els Practicums de la titulació del Grau.
Objectius específics:
- Incorporar la perspectiva de gènere en l’estudi de casos.
- Millorar els casos plantejats als cursos previs incorporant els resultats de les enquestes de satisfacció i noves propostes de preguntes de reflexió i activitats de seguiment.
- Millorar la rúbrica de correcció incorporant els resultats de les enquestes de satisfacció.
- Incorporar nous casos amb col·laboració amb noves assignatures de segon i tercer curs de grau.
- Incorporar píndoles informatives d’altres assignatures del grau per ajudar a la resolució de l’estudi de casos.
- Aplicar l’etapa de valoració en l’estudi de casos utilitzant la metodologia de pacient estandarditzat.
- SANTAINES BORREDA, ELENA
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
- QUERALT BLASCO, ANA
- PDI-Titular d'Universitat
- Coordinador/a Curs
Escola Universitària La Fe