- Aprenentatge cooperatiu/aprenentatge basat en equips
- Elaboració de qüestionaris en línia
- Elaboració de revistes de divulgació
Foment de la competència digital en l'estudiantat.
Ús de les TIC com a facilitador de l'aprenentatge. Recurs didàctic
La literatura grega antiga s’ha ensenyat a les universitats europees mitjançant una orientació didàctica de caràcter memorístic d’acord amb un esquema diacrònic que comprèn les èpoques arcaica, clàssica i hel.lenística. La reforma de l’EEES ha comportat una diversitat de tractaments de l’ensenyament de la literatura, en general segmentada en cursos semestrals de caràcter obligatori. L’extensió de la matèria no sempre ha aconsellat de cercar alternatives a la pràctica docent tradicional, el que ha allunyat aquest ensenyament del que es fa en paral.lel amb les literatures modernes. La nostra proposta pretèn de generar, debatre i aportar no només els elements de reflexió necessaris per a una reconsideració del plantejament didàctic, més en consonància amb les exigències actuals, tant al pla del discurs, amb el compromís de frenar i si és possible d’evitar pràctiques antigues de signe divers en qüestions ideològiques de caire personal i social, com al de les eines didàctiques disponibles, i en especial les digitals; també volem generar i aportar estratègies docents i instruments d’aprenentatge que permetin a l’alumne una comprensió cabal de l’evolució del sistema literari grec i una integració dels coneixements adquirits dins el seu progrés en el domini de la llengua i l’anàlisi de la cultura i la societat gregues antigues. La proposta planteja la discussió dels problemes inherents a l’ensenyament i aprenentatge de la literatura; la utilitat de les estratègies didàctiques habitualment emprades; i la cerca de nous mètodes basats en la interacció de docent i alumnat. En fer-ho partim de l’experiència docent i alhora de la reflexió al voltant de la mateixa. Comptem també amb la participació de docents amb una gran competència en l’ensenyament de la literatura grega i en particular d’aquella feta mitjançant els mètodes àudio-visuals. Les activitats previstes tenen dues característiques que volem remarcar: en primer lloc, resonen a un exigència d’interacció que contempli en tot moment la participació dels alumnes i els docents; segonament, se’n preveu l’avaluació mitjançant diferents procediments.
Les tasques contemplades al present projecte tenen com a objectius els de practicar i millorar el coneixement, l’ús i la posada a punt d’aquells mecanismes d’interacció tant entre docent i alumnat i com entre els alumnes mateixos. Aquesta previsió suposa dos objectius concrets:
- La millora de l’ús dels mitjans infomàtics per a l’ensenyament de la literatura grega.
- La creació de recursos específics per a aquesta docència mitjançant, en primer lloc, la selecció dels materials ja existents disponibles a la xarxa oberta amb accés obert.
Les exigències d’un aprenentatge continuat i multidisciplinar, que reculli i integri aproximacions fetes des de disciplines concorrents, imposen la necessitat de coordinar la docència a diversos nivells; d’una banda, entre els docents de l’ensenyament secundari i l’universitari, el que es fa mitjançant l’organització de les proves d’accés a la universitat; d’una altra, entre els docents del grau de filologia clàssica, que disposa de coordinadors de curs; finalment, entre els docents de graus diferents, per a la qual no hi ha actualment cap mena de canal de comunicació i d’intercanvi d’experiències. L’experiència dels membres de l’equip en la renovació didàctica de la literatura grega, com s’explica més avall, integra l’assistència a congressos sobre investigació educativa i l’organització d’un d’específic sobre la matèria.
Juntament amb la revisió de la docència de la literatura grega al grau de Filologia Clàssica, són també objectius del projecte dins d’aquest àmbit els següents:
- La contrastació de la problemàtica de l’ensenyament universitari de la literatura a partir de la didàctica de diferents àrees de coneixement.
- L’establiment d’un canal de comunicació que permeti d’intercanviar notícies, problemes, convocatòries, materials, juntament amb el necessari feedback en relació amb la didàctica de la literatura grega antiga.
Volem, per tant, no només facilitar una certa homorganicitat, si se’ns permet l’ús d’aquest terme lingüístic, de la docència de la literatura grega amb la de la resta de literatures professades a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació; tenim també el propòsit d’incentivar l’intercanvi i el debat entre tots els actors que hi tenen a veure, sigui des del punt de vista de l’ensenyament o des del de l’aprenentatge, que sovint queden subsumits dins la més simple i comuna condició de lectors d’aquella creació
Literatura Grega I (35455)
Literatura Grega II (35456)
Literatura Grega III (35471)
Estudiants de Literatura Grega
- REDONDO SANCHEZ, JORDI
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Coordinador/a Curs
Maganuco, Anna (Universitat de Verona)
Rodrihiero, Andrea (Universitat de Verona)
Mestre Roca, Francesca (Universitat de Barcelona)
Università di Verona
Universitat de Barcelona