University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Ajuda alimentària als afectats per la DANA: quins productes són els més prioritaris

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • November 7th, 2024
Image de la noticia

Ground Picture/Shutterstock

 

José Miguel Soriano del Castillo, Universitat de València

 

La recent DANA a la Comunitat Valenciana i altres regions d'Espanya ha causat, fins a la data de publicació d'aquest article, 210 morts i uns quants centenars de desapareguts. Les organitzacions i els voluntaris locals hi han respost ràpidament aportant menjar, aigua i articles de primera necessitat a les famílies afectades.

Aquesta solidaritat ciutadana no sols ofereix assistència immediata, sinó que subratlla el paper crucial de la societat civil en moments de catàstrofe.

 

 

Ajudes concordants amb les necessitats

L'ajuda alimentària a través de les donacions és fonamental per a sostenir les comunitats damnificades. Amb la finalitat de maximitzar-ne l’eficàcia, caldria tenir en compte l'estat de les poblacions afectades, cosa que permet categoritzar el tipus d'ajuda alimentària segons les pèrdues dels serveis essencials, tal com solc explicar en l'assignatura de Nutrició en Situacions d'Emergència de la Universitat de València.

Es poden considerar quatre estats distints:

Estat crític. En aquesta fase, la població està en risc extrem a causa de la falta total d'electricitat i aigua potable. Les condicions de vida són extremadament difícils i requereixen una intervenció urgent que assegure aliments d'emergència, aigua embotellada i refugi temporal.

L'ajuda alimentària ha de centrar-se aleshores en productes bàsics que no necessiten preparació o refrigeració: aigua embotellada, aliments enllaunats, barretes energètiques i menjars a punt per a consumir. A més, els lliuraments han de ser freqüents i en grans quantitats, de manera que se n’assegure l'accessibilitat a través de punts de distribució pròxims o entregues directes. I cal no oblidar que els aliments han d'arribar juntament amb altres subministraments vitals, com refugi i equips d'higiene.

Estat d'emergència. L'electricitat és intermitent i el subministrament d'aigua no s’ha restablert, cosa que afecta la higiene i el sanejament. L'ajuda ha de ser constant per a estabilitzar la infraestructura i donar suport a la recuperació de serveis bàsics.

En aquest cas, calen productes que es puguen preparar amb un equipament limitat, com ara arròs instantani, pasta precuita i conserves. Com que no hi ha accés a aigua potable, és vital assegurar el subministrament d'aigua embotellada per a preparar aquests aliments.

També s’ha de considerar que cal proveir la població de màscares, guants i didals de plàstic, perquè l'aigua estancada i la descomposició de restes poden augmentar el risc d'infeccions.

Estat d'alerta. En aquesta fase, l'electricitat s'ha restablert parcialment, però el subministrament d'aigua és limitat. Ací l'assistència ha de centrar-se a proporcionar aigua potable i productes de neteja per a garantir la seguretat en la preparació del menjar.

Els aliments donats poden incloure productes bàsics que necessiten una preparació mínima, com ara cereals, pasta, llegums i llaunes de verdura, fruita i proteïnes. El suport logístic i la distribució d'aquests productes s’han d'enfocar a cobrir les necessitats d'higiene i sanejament.

Estat de recuperació. Quan els serveis d'electricitat i aigua s'han restablert majoritàriament, la prioritat és garantir-ne la continuïtat i avaluar els danys en la infraestructura. L'ajuda alimentària pot aleshores incloure productes més variats que promoguen una dieta equilibrada, com ara fruita i verdures en llauna, llet en pols i altres productes peribles de llarga durada.

A més, és important reabastir els rebostos locals i proporcionar recursos que permeten a les famílies reprendre la normalitat.

 

Consideracions especials: infants, embarassades i ancians

La prioritat en el cas dels infants menuts són les fórmules infantils a punt per a consumir –potets, purés o farinetes– i aigua embotellada per a preparar aquests productes i mantenir la hidratació dels petits.

Si es tracta de bebès, la lactància materna és la millor opció –sempre que siga possible–, ja que no depèn d'aigua o equips i ofereix beneficis nutricionals i protectors. Per a garantir-ne l’efectivitat, és essencial que la mare estiga ben hidratada i dispose de condicions higièniques per a alletar. Les dones embarassades necessiten aliments densos en nutrients, com barretes energètiques, suplements de ferro i àcid fòlic, llet fortificada i fruita enllaunada.

En el cas dels ancians, és fonamental proporcionar aliments fàcils de mastegar, com ara purés de fruites, farinetes i sopes en llauna, així com suplements nutricionals líquids, si cal.

És important reconèixer l'esforç del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa), que ha publicat recomanacions sobre la donació d'aliments i seguretat alimentària per a les persones afectades per la DANA. Aquestes sinergies entre professionals de la nutrició, voluntaris i organitzacions solidàries ajuden a maximitzar l'efectivitat de les donacions i a assegurar que arribe menjar segur i adequat als qui més ho necessiten.

 

 

 

En conclusió, l'organització i l'adaptació de l'ajuda alimentària són essencials en situacions d'emergència. La societat civil, unida a la tasca dels professionals i voluntaris, té un paper clau perquè les donacions realment beneficien les poblacions en risc.

 

José Miguel Soriano del Castillo, Catedràtic de Nutrició i Bromatologia del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Universitat de València

 

Aquest article es publicà originalment en The Conversation. Llegiu l'original.