University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Especialistes en Literatura, Medicina, Química i Física analitzen els Premis Nobel 2021 en un cicle de conferències a l’Octubre

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • January 14th, 2022
Abdulrazak Gurnah.
Abdulrazak Gurnah.

L’Espai Ciència organitza aquest mes de gener el cicle de conferències Premis Nobel 2021, amb la participació d’expertes i experts en Literatura, Fisiologia o Medicina, Física i Química. La proposta, en la qual col·labora la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, analitzarà la contribució científica de les persones distingides amb aquests prestigiosos guardons l’any 2021. Les conferències seran els dies 19, 24, 25 i 31 de gener a les 19 hores en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València,

Així, dimecres 19, Esther Pujolràs Noguer, professora de Literatura postcolonial de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, en la seua intervenció Abdulrazak Gurnah, explicarà l’aportació del premiat “per la seua mirada contundent i solidària dels efectes del colonialisme i el destí dels refugiats en l’abisme entre cultures i continents”.

Antonio Ferrer Montiel, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i l’Institut d’Investigació, Desenvolupament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d’Elx IDIBE, Universitat Miguel Hernández), pronunciarà la conferència “Del plaer al dolor: quan els receptors sensorials s’enutgen”, dilluns 24 de gener, sobre el paper de David Julius i Ardem Patapoutian “pels seus descobriments dels receptors de temperatura i tacte”.

Pel que fa al Premi Nobel de Física, va ser atorgat l’any 2021 a Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi “per les sues innovadores contribucions a la nostra comprensió dels sistemes complexos”. Susanna Manrubia (Departament de Biologia de Sistemes, Centre Nacional de Biotecnologia CNB – CSIC) pronunciarà dimarts 25 de gener la conferència “Tres ingredients de les lleis naturals: desordre, atzar i interaccions: De l’aleteig de la papallona al Nobel 2021”.

Dilluns 31 de gener, Carlos Vila Descals (Departament de Química Orgànica de la Facultat de Química de la Universitat de València), parlarà en la seua intervenció “L’organocatàlisi: una manera sostenible de construir molècules” del premi lliurat a Benjamin List i David W. C. MacMillan.

L’Espai Ciència és un programa d’activitats patrocinat per l’Institut d’Estudis Catalans, Acció Cultural del País Valencià i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, amb el suport del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Llibreria Fan Set i la revista Mètode.

Images: