University of Valencia logo Logo Science Culture and Innovation Unit - Chair for Science Popularisation Logo del portal

La Universitat i l’INCLIVA desenvolupen una família de compostos per a millorar el tractament de malalties metabòliques

  • Scientific Culture and Innovation Unit
  • May 27th, 2025
D’esquerra a dreta: Diego Cortes, Laura Vila, Nuria Cabedo i Álvaro Bernabeu.
D’esquerra a dreta: Diego Cortes, Laura Vila, Nuria Cabedo i Álvaro Bernabeu.

Personal investigador de la Universitat de València (UV) i de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA ha desenvolupat una família de compostos nitrogenats de tipus quinolina capaços d’activar els tres subtipus de receptors coneguts com PPAR. Aquests compostos milloren els nivells de colesterol i glucosa en sang, per la qual cosa s’espera que puguen utilitzar-se en el tractament de malalties metabòliques, com la hipercolesterolèmia i la diabetis tipus 2.

Els compostos desenvolupats per aquesta investigació podrien aplicar-se per a controlar la síndrome metabòlica, que es relaciona amb l’obesitat, la diabetis tipus 2, la hipercolesterolèmia i la hipertensió, entre altres factors de risc, i que augmenta considerablement la possibilitat de patir malaltia cardiovascular i cerebrovascular (com a insuficiència cardíaca i ictus).

Actualment, existeixen compostos que activen de manera selectiva algun dels subtipus de receptors PPAR. Els fibrats (fenofibrat, ciprofibrat, bezafibrat i gemfibrozil) s’empren en el tractament de la hipertrigliceridèmia i/o la hipercolesterolèmia, mentre que la pioglitazona està indicada per a la diabetis tipus 2. No obstant això, en el tractament de la síndrome metabòlica se sol prescriure una combinació de diversos fàrmacs (generalment, estatines, fibrats, metformina i/o pioglitazona, entre altres). Per tant, l’ús d’una medicació composta per un sol fàrmac facilitaria als pacients complir amb el tractament (adherència) i evitaria els possibles efectes secundaris per interacció entre diversos fàrmacs.

La patent Prenylanted tetrahydroquinolines and quinolines with PPAR agonist activity, la titularitat de la qual correspon al 50 % a l’INCLIVA i la UV, s’ha desenvolupat a partir d’estudis in vitro en cultius cel·lulars i un estudi in vivo en model de ratolí obès i diabètic.

Per part de la UV, han participat en l’estudi Nuria Cabedo, del Departament de Farmacologia, i Herminia González, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular. La primera és coordinadora del grup d’investigació de química mèdica per al desenvolupament de fàrmacs de l’INCLIVA i la segona del de malalties metabòliques del mateix institut. També són personal investigador d’aquest projecte Diego Cortes, Ainhoa García i Álvaro Bernabeu, del Departament de Farmacologia de la UV, així com Laura Vila, Carlos Villarroel-Vicente i María Martínez, de l’INCLIVA. A més a més, Nathalie Hennuyer, del Grup de Malalties Cardiometabòliques de l’Institut Pasteur de Lilla (França).