Vols conèixer la Facultat de Ciències Biològiques? Quines titulacions impartim?
La Universitat de València organitza el programa Conèixer la Universitat amb l’objectiu d’acostar la Universitat als centres de secundària i mostrar al futur estudiantat la seua oferta formativa i de serveis.
Conèixer la Universitat és una iniciativa del Vicerectorat d’Estudis que està coordinada pel Servei d'Informació i Dinamització (Sedi) i que compta amb la participació dels centres i serveis de la Universitat de València.
L’objectiu d’aquest títol és formar professionals en l’àmbit de la biologia amb una base àmplia i generalista de coneixements i amb una preparació experimental sòlida que garantisca l’adquisició de les competències necessàries. Atès el caràcter científic dels estudis de Biologia, se’n considera un objectiu prioritari l’adquisició d’una actitud científica en la interpretació del nostre entorn, que genere professionals amb una visió general del paper de la ciència en la societat actual.
El grau en Biologia cobreix una àmplia parcel·la de l’estudi de la vida dins de les ciències bàsiques i ofereix una formació que permet adquirir competències i habilitats sobre els processos biològics, la diversitat i el funcionament dels organismes vius, com també sobre les comunitats i els ecosistemes. Aquesta formació permet incorporar-se al món de l’empresa, la gestió, la recerca, la docència, la conservació dels recursos biològics i el món sanitari.
La bioquímica és la ciència que estudia les reaccions químiques i les interaccions que es donen en organismes vius. Inclou l’estudi de proteïnes, carbohidrats, lípids, àcids nucleics i altres molècules presents en les cèl·lules. L’objectiu d’aquesta titula - ció és dotar l’estudiantat de les eines conceptuals i les tècniques per poder entendre i utilitzar, des del punt de vista molecular, els processos de trans - formació que els éssers vius duen a terme per a realitzar les seues funcions i la regulació integrada d’aquests processos. Es pretén també que l’alum - nat aplique aquests coneixements a la comprensió i la resolució dels problemes relacionats amb la salut i la malaltia humanes.
Aquest grau forma per a l’exercici professional en l’àmbit de les ciències biomèdiques, tant en l’entorn científic bàsic com en el sanitari, l’hospitalari i el farmacèutic, per tal de satisfer la demanda i adaptar-se als progressos que aquesta disciplina ha experimentat en els darrers anys. Les persones titulades en Bioquímica i Ciències Biomèdiques poden treballar en la recerca bàsica i/o biomèdica, en centres de recerca i en empreses del sector farmacèutic i biotecnològic. També, com a especialistes hospitalaris en bioquímica clínica, en microbiologia i parasitologia, en immunologia, etc., tant en el desenvolupament de nous fàrmacs com de mètodes de diagnòstic i de tractaments.
La biotecnologia és el conjunt de disciplines que té per objectiu l’estudi dels éssers vius o parts dels éssers vius per tal d’obtenir-ne béns i serveis utilitzant tècniques d’enginyeria genètica per a modificar i transferir gens d’un organisme a un altre. L’objectiu d’aquest títol és que l’estudiantat adquirisca les eines conceptuals, manuals i tècniques per a millorar processos industrials i desenvolupar-ne de nous basant-se en el coneixement i la millora de les transformacions dels éssers vius. Té aplicacions en diverses àrees com ara, la química, l’agricultura, la sanitat, etc.
El grau en Biotecnologia està directament relacionat amb la formació de professionals per al sector R+D+I per la seua vinculació amb el desenvolupament tecnològic i innovador en l’àmbit de la biologia i les ciències biomèdiques. A més de la investigació i la docència, aquests estudis tenen projecció professional en empreses públiques i privades relacionades amb la medicina, l’agricultura, l’ús no alimentari de cultius i altres productes (com ara plàstics biodegradables, olis vegetals o biocombustibles) i el medi ambient, entre altres.
El grau en Ciències Ambientals proposa uns estudis amb un marcat contingut multidisciplinari que permeten abordar els problemes ambientals des de diversos àmbits del coneixement. Els futurs graduats i graduades han de tenir coneixements sobre els aspectes teòrics i pràctics de les ciències naturals i socials, i també sobre les eines necessàries per posar els coneixements en pràctica.
El perfil està orientat a la formació de professionals amb una visió multidisciplinària i global de la problemàtica ambiental, enfocada des de diversos sectors del coneixement. Els ensenyaments impartits formen en els aspectes científics, tècnics, socials, econòmics i jurídics del medi. El grau forma professionals, des de la perspectiva de la sostenibilitat, per a la conservació i la gestió del medi natural, els recursos naturals, la planificació territorial, l’avaluació de l’impacte ambiental, la gestió i qualitat ambiental en les empreses i administracions, la qualitat ambiental en relació amb la salut, i la comunicació i l’educació ambientals.
Titulació afí: al Màster en Paleontologia Aplicada tindran accés preferent els qui ostenten el títol de Grau en Geologia, Biologia o titulacions afins. En segon ordre aquells titulats en la branca de Ciències.
- Acreditació de B2 d'espanyol per a nacionals de països de parla no hispana. A través d'un Diploma d'Espanyol com a Llengua Estrangera en un nivell de B2, o en el seu cas, prova oral i escrita.
- Acreditació de B2 de llengua anglesa, segons el marc comú europeu de referència per a les llengües, o en el seu cas, prova oral i escrita.
Es tindran en compte els següent criteris:
1.- Afinitat dels estudis de grau cursats amb el Màster (entre el 40% i 50%).
2.- Mitjana de l'expedient acadèmic (entre el 30% i 40%).
3.- Motivació del/l'estudiant (fins al 10% de la nota d'admissió).
4.- Altres: Coneixements d'idiomes, experiència laboral prèvia, formació complementària en l'àrea d'estudi del Màster, etc. (fins al 10% de la nota d'admissió).
Es recomana haver cursat un grau en una titulació de ciències (biologia, bioquímica, química, física, farmàcia, veterinària o similars), un grau de psicologia o les titulacions de medicina.
A l'inici del primer quadrimestre tots els estudiants realitzaran un curs 0 per a anivellar coneixements. Els/les estudiants procedents de les titulacions en Biologia, Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Biotecnologia, Física, Farmàcia, Medicina, Veterinària, Química i afins cursaran les Tutories de Fonaments de Psicobiologia. Els/les estudiants procedents de la titulació de Psicologia i afins cursaran les Tutories De Fonaments de Biologia Cel·lular. Aquestes tutories estan emmarcades dins de les assignatures obligatòries del primer quadrimestre.
CRITERIS ADMISSIÓ
1. EXPEDIENT ACADÈMIC (40 punts)
En aquest apartat es valorarà la mitjana de l'expedient acadèmic del títol. També es considerarà l'adequació de la formació de l'estudiant al perfil recomanat; per a això s’aplicaran els següents coeficients d'atingencia ponderats d'acord amb l'afinitat de la titulació.
Titulació |
Factor de ponderació |
Llicenciatura o Grau en: Biologia, Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Biotecnologia, Psicologia, Física, Farmàcia, Medicina, Veterinària i afins |
X 4 |
Llicenciatura o Grau en: Química, Educació Física i Esport i afins. Diplomatura o Grau en: Logopèdia, Fisioteràpia, Infermeria, Òptica i Optometria i afins. |
X 2 |
L'admissió d'estudiants que hagen realitzat altres títols de diplomats/des universitaris/es serà valorada per la Comissió Acadèmica del Màster en cada cas.
2. CARTA DE MOTIVACIÓ QUE JUSTIFIQUE L'INTERÈS EN CURSAR EL MÀSTER (30 punts)
Es tindran en compte aspectes relatius a la motivació en les àrees temàtiques del màster així com objectius professionals futurs.
3. CURRÍCULUM (30 punts)
Es valoraran les publicacions, cursos, congressos, Doctorats, Masters afins, MIR en neurologia o similars i l'experiència pràctica en Neurociències.
Cada ítem, sempre que estiga justificat documentalment, será ponderat per la seua afinitat amb els continguts del Màster amb un factor de ponderació de 0.2, 0.5 o 1.
El perfil de l’estudiant del Màster en Recerca i Desenvolupament en Biotecnologia i Biomedicina correspon a titulats i titulades que han finalitzat titulacions prèvies de grau (o llicenciatura) en l’àmbit de la biotecnologia, la biomedicina, la bioquímica o la biologia molecular i que desitgen completar la seua formació mitjançant la realització d’un màster amb orientació professional o investigadora en aquests àmbits, amb un elevat contingut experimental.
Per això es recomana com a perfil estar en possessió d’algun dels títols següents: grau (o llicenciatura) en Biotecnologia, Bioquímica, Biomedicina o títols afins corresponents a altres ciències biològiques o mèdiques afins, sota valoració de la comissió acadèmica de màster.
Es tenen en compte els criteris següents:
1. Mitjana de l’expedient acadèmic i adequació de la formació de l’estudiant al perfil recomanat (titulació). Fins a 50 punts. Es pot aplicar un coeficient d’afinitat entre 0,6 i 1 en funció de la titulació:
Coeficient | 1 | 0.8 | 0.6 |
Titulació | Bioquímica Biomedicina Biotecnologia i afins | Biologia Farmàcia Medicina i afins | Tecnologia d'Aliments Nutrició i Dietètica CC. Ambientals Infermeria Odontologia Química Enginyeria Química i afins |
2. Coneixements d’idioma anglès (nivell B2), experiència pràctica prèvia, formació complementària en l’àrea d’estudi del màster, etc. (30 punts). Adjuntar documentació acreditativa.
3. En cas necessari, es farà una entrevista personal o per videoconferència a un màxim de 10 candidats, en cada fase d’admissió, que no hagen quedat entre els 25 primers per a la selecció de les 7 vacants. La valoració d’aquesta entrevista és de 20 punts que se sumaran als obtinguts en els apartats anteriors per a la selecció de 7 admesos (els 25 primers sumaran aquests 20 punts de forma automàtica). Els aspectes que s'avaluaran en l'entrevista seran:
- Objectius professionals futurs (33%)
- Motivació en l'àrees temàtiques del màster (33%)
- Claredat en l'expressió d'idees (33%)
Acreditació de B2 d’espanyol per a nacionals de països de parla no hispana (a través d’un Diploma d’Espanyol com a Llengua Estrangera en un nivell de B2, o, si escau, prova oral i escrita).
Està adreçat a estudiants que han finalitzat titulacions de grau (o llicenciatura) en l'àmbit de les ciències experimentals i tecnologies afins i que desitgen completar la seua formació mitjançant la realització d'un màster amb un marcat perfil investigador.
Com a perfil es recomana estar en possessió d'un grau (o llicenciatura) en Biologia, Biotecnologia, Bioquímica o Farmàcia, o títols corresponents a altres ciències experimentals i tecnologies afins.
El màster no es planteja complements formatius generals. No obstant això, una de les matèries optatives oferides: Fonaments en expressió gènica (3 crèdits) ha de ser cursada obligatòriament per aquells estudiants que, segons el parer de la Comissió de Coordinació Acadèmica, i després d'examinar el seu expedient, necessiten formació addicional en Biologia Molecular.
La selecció dels estudiants es realitzarà sobre la base de criteris científics i acadèmics basats en:
- L'adequació de la formació de l'estudiant al perfil recomanat (40-50%)
- L'expedient acadèmic (30-40%)
- El currículum vitae presentat (amb justificació documental dels mèrits al·legats) (10-20%). En el cas que es considere convenient, es podrà realitzar una entrevista personal sobre els mèrits al·legats en el currículum.
Poden ser admesos en el màster en Aqüicultura estudiants procedents d’universitats espanyoles o pertanyents a l’espai europeu d’educació superior que acrediten estar en possessió d’una llicenciatura, enginyeria o grau en estudis afins com ara Biologia, Ciències Ambientals, Ciències del Mar, Farmàcia, Enginyeria Agronòmica, Enginyeria Tècnica Agrícola, Enginyeria Tècnica Forestal i Veterinària. Així mateix, hi poden ser admesos estudiants estrangers, després d’acreditar l’adequació del seu títol si no pertanyen a l’espai europeu d’educació superior.
L’admissió es farà de manera personalitzada, tenint en compte el currículum i l’expedient de la persona sol·licitant.
En relació amb el de grau d’afinitat al títol de màster de la titulació de procedència. Es consideren titulacions afins al títol proposat: la llicenciatura en Ciències Biològiques, Veterinària, Ciències Ambientals, Ciències del Mar, Farmàcia, Enginyeria Agronòmica, Tècnica Agrícola, Forestal i Tècnica Forestal, i tots aquells nous graus que substitueixen les anteriors llicenciatures.
S’adjunta baremació de les distintes sol•licituds rebudes utilitzada per les comissions de coordinació acadèmica del títol a cada universitat.
Formació de partida (títol amb què s’ingressa i d’altres): fins a 5 punts.
Qualificació mitjana de l’expedient de la titulació d’accés: fins a 4 punts (1-aprovat, 2-notable, 3-excel·lent i 4-excel·lent MH).
Experiència professional acreditada en aqüicultura: fins a 3 punts.
Recerca acreditada: fins a 4 punts.
Idiomes acreditats: fins a 0,5.
Carta de motivació/entrevista: fins a 2 punts.
Es consideren perfils més adequats les llicenciatures, enginyeries o graus en estudis afins com: Biologia, Ciències del Mar, Ciències Ambientals, Biotecnologia, Farmàcia, Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Enginyeria Agronòmica, Enginyeria Tècnica Agrícola, Enginyeria Tècnica Forestal.
Els alumnes seran admesos sobre la base de l'avaluació dels seus currículums.
Es considerarà el barem següent:
• Trajectòria acadèmica (60%) (qualificacions de grau, llicenciatura o enginyeria).
• Exercici de la professió (10%), si s’escau.
• Altres cursos d'especialització que haja realitzat (10%).
• Escrit en què expose els motius pels quals desitja cursar aquests estudis (10%).
• Entrevista personal (10%).
Tot això, ho valorarà la comissió corresponent.
Del total de les places:
Se’n reserva el 30% per curs acadèmic per a titulats en Ciències Biològiques.
Se’n reserva el 30% per curs acadèmic per a titulats en Ciències Ambientals, Ciències del Mar, Bioquímica i C. Biomèdiques, Farmàcia, Veterinària, Enginyeria Agronòmica, Enginyeria Forestal.
El perfil de l'estudiant del màster en Biodiversitat: Conservació i Evolució correspon a persones que han acabat titulacions prèvies de grau (o llicenciatura) en l'àmbit de les ciències experimentals i les tecnologies afins, i que desitgen completar la seua formació mitjançant la realització d'un màster amb orientació professional o investigadora en aquests àmbits, amb elevat nivell d'experimentalitat.
Així, es recomana com a perfil estar en possessió d'algun dels títols següents: grau (o llicenciatura) en Biologia, o en altres títols com Ciències Ambientals, Enginyeria Forestal, Agronomia, Veterinària o títols corresponents a altres ciències experimentals i tecnologies afins.
La selecció dels estudiants es farà sobre la base de raons científiques i acadèmiques basades en:
- L'adequació de la formació de l'estudiant al perfil recomanat (40-50 %).
- L'expedient acadèmic (30-40 %).
- El currículum presentat (amb justificació documental dels mèrits al·legats) (10-20 %).
En cas que es considere convenient, es podrà realitzar una entrevista personal sobre els mèrits al·legats en el currículum.
El perfil de l’estudiant del màster en Aproximacions Moleculars en Ciències de la Salut correspon a estudiants que han finalitzat titulacions de grau (o llicenciatura) en l’àmbit de les ciències de la salut, experimentals i tecnologies afins, i que desitgen completar la seua formació mitjançant la realització d’un màster amb un marcat perfil investigador.
Com a perfil es recomana estar en possessió d’un grau (o llicenciatura) en Biologia, Biotecnologia, Bioquímica, Medicina o Farmàcia, o títols afins de la Universitat de València o d’altres universitats espanyoles, europees o de la resta del món.
Si fóra el cas que calguera una selecció d’estudiants, la Comissió de Coordinació Acadèmica és l’òrgan encarregat de realitzar-la a partir de raons científiques i acadèmiques:
- Adequació de la formació de l’estudiant al perfil recomanat (40-50 %).
- Expedient acadèmic (30-40 %).
- Currículum presentat (amb justificació documental dels mèrits al·legats) (10-20 %).
Si es considera convenient, es podrà realitzar una entrevista personal sobre els mèrits al·legats en el currículum.
Els requisits específics d'admissió al màster són els següents:
- Titulació de Grau en l'àrea de ciències de la vida, incloent Ciències Biològiques, Biotecnologia, Bioquímica, Biomedicina, Medicina, Farmàcia, o titulacions de similar denominació.
- Per a poder ser admés en aquest Màster, a més d'estar en possessió d'un títol universitari que permeta l'accés als ensenyaments de màster, els estudiants amb nacionalitat de països no hispanoparlants o que procedisquen de sistemes educatius estrangers on la llengua de docència no siga l'espanyol, hauran d'acreditar el nivell B2 de coneixement d'espanyol, definit en la classificació del Marc europeu comú de referència.
1. Expedient acadèmic (40 punts). En aquest apartat es valorarà la mitjana de l'expedient acadèmic del grau i adequació de la formació de l'estudiant al perfil recomanat. S'aplicarà el següent coeficient de *atingencia (d'entre 0.6 i 1.0 en funció de la titulació):
a. Grau en bioquímica, biomedicina, biologia, biotecnologia i ciències afins, 1
b. Grau en farmàcia, medicina, veterinària i ciències afins, 1
c. Grau en tecnologia d'aliments, nutrició i dietètica, CC. ambientals, 0,8
d. Grau en enginyeria forestal, agronomia, i enginyeries afins, 0,7
e. Grau en química, enginyeria química i afins, 0,6
f. Grau en infermeria, fisioteràpia i ciències afins, 0,6
2. Formació complementària en l'àrea d'estudi del Màster (20 punts)
3. Coneixement d'idioma anglés-Nivell B2 (10 punts)
4. En el cas necessari, se sol·licitarà una carta motivacional o es realitzarà una entrevista personal o per vídeo-conferencia a un màxim de 10 candidats, en fase d'admissió, que no hagen quedat entre els 25 primers (30 punts). La valoració d'aquest apartat se sumarà als obtinguts en els apartats anteriors (els 25 primers sumaren la màxima puntuació de manera automàtica). Els aspectes que s'avaluaran en aquest apartat seran:
· Motivació en les àrees temàtiques del màster (33%)
· Objectius professionals futurs (33%)
· Claredat en l'exposició i estructuració d'idees (33%)
Es consideren perfils més adequats les llicenciatures, enginyeries o graus en estudis afins com: Biologia, Ciències del Mar, Ciències Ambientals, Biotecnologia, Farmàcia, Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Enginyeria Agronòmica, Enginyeria Tècnica Agrícola, Enginyeria Tècnica Forestal.
L'admissió es fa de manera personalitzada, tenint en compte el currículum i l'expedient acadèmic de la persona que sol·licita l'admissió al màster.
Els estudiants d'altres països les llengües natives dels quals no siguen l'espanyola hauran d'acreditar el C1 d'Español.
Els criteris de selecció que s'aplicaran són els següents: