Logo de la Universitat de València Logo Unitat Tècnica Logo del portal

LA NAU, EMBLEMA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Conegut com La Nau aquest edifici històric, declarat Bé d'Interés Cultural en 1.981, és el més antic de la Universitat de València des que en 1.488 el Consell General de la ciutat acordara l'agrupació de tots els estudis superiors que s'impartien a València en un Estudi General. Per a això es van adquirir una sèrie de cases i solars als voltants del carrer La Nau i es va encarregar a Pere Compte la seua remodelació. En 1.499 Els Jurats van redactar els primers estatuts de la institució que va començar a funcionar en 1.500. Amb la butla papal d'Alexandre VI en 1.501 i el privilegi real de Ferran II en 1.502 es va conformar la Universitat de València, Estudi General.

L'edifici exemplifica l'arquitectura neoclàssica valenciana, especialment en les seues façanes i claustre. La seua configuració arquitectònica actual és fruit d'una successió d'intervencions que han anat adaptant l'edifici al llarg de més de cinc segles, des del primer disseny encarregat a Pere Compte fins a les més recents intervencions.

En 1.999 i coincidint amb els seus cinc segles d'història es va donar per finalitzada una reforma integral de l'edifici que pretenia dotar-lo d'una nova funcionalitat com a centre d'activitat cultural de la Universitat de València a més de seu institucional del Rectorat. L'actuació, a càrrec dels arquitectes Luis Carratalá Calvo i Antonio Escario Martínez, culminava un llarg procés d'intervencions que es va iniciar amb el Pla Director de 1.839 que buscava donar unitat estilística i uniformitat al conjunt de la Universitat.

Una altra recent intervenció va ser en el Claustre Major, va començar a construir-se en 1.840 i va ser en 1.944 quan l'arquitecte Xavier Goerlich va construir la columnata jònica del segon cos, que confereix al Claustre la seua actual aparença. Escario i Carratalá van consolidar les seues galeries, articulant-ho com a ròtula i distribuïdor principal de l'edifici. Les últimes actuacions de 2.011 van restaurar els arquitraus i columnes dels nivells 1 i 2 del Claustre.

 

Referent cultural

A més del Claustre cal esmentar el Paranimf, que va ser marc habitual de les reunions del Claustre de professors i de solemnes debats en llatí des de les seues dos tronas de càtedra i hui acull l'obertura anual del curs acadèmic; l'Aula Magna, espai d'intercanvi d'idees i debat; la Capella de la Saviesa, un dels més representatius de l'edifici amb obres dels artistes valencians més importants; la Sala Matilde Salvador i la resta d'espais expositius que alberguen part de les principals col·leccions del patrimoni universitari.

La Nau és així referent de l'activitat cultural i institucional de la Universitat de València. A més d'albergar exposicions, conferències, festivals de música o teatre cal no oblidar que és la seu de la Biblioteca Històrica i acull diverses àrees i serveis universitaris, entre ells el Vicerectorat de Cultura i Esport o la Unitat d'Igualtat.

En definitiva, la Nau és la història viva de la Universitat de València emplaçada en el mateix centre de la ciutat.