Universitat de ValènciaUnitat Tècnica Logo del portal

vista de l'edifici per la nit desde Blasco IbáñezEl Col·legi Major Lluís Vives, hui Espai Vives, és una peça rellevant de l'arquitectura valenciana del s.XX projectada per Javier Goerlich Lleó en 1935 i inaugurada en 1954.

Juntament amb la Facultat de Ciències, Medicina i el seu hospital, el Col·legi Major Lluís Vives va contribuir a conformar un nou escenari urbà al llarg del passeig de València a la mar, que es va conéixer com la nova ciutat universitària.

A més del valor històric-urbanístic a escala de ciutat del conjunt format per l'avinguda i els edificis universitaris, el Col·legi Major Luis Vives va constituir una fita referencial per si mateix a causa del seu valor artístic-arquitectònic. Bon exemple de l'arquitectura de la seua època, el seu autor va recórrer a un racionalisme sobri i ortodox caracteritzat per una distribució d'espais resolta conforme a una planta decididament simètrica i una formalització aerodinàmica que mostra la seua habilitat en el maneig de les formes corbes, les peces geomètriques simples i els criteris ortogonals. Goerlich va combinar la marcada horitzontalitat emprada en la composició de les seues façanes, subratllada amb claredat mitjançant impostes i rematades, amb detalls que evocaven l'arquitectura naval. Pels seus valors històrics, artístics i arquitectònics està inclòs en el Catàleg de Béns i Espais Protegits de València com a Bé de Rellevància Local (BRL).

zona del bar amb la vella barra rehabilitadaDes de la seua construcció va servir de residència a professors i estudiants universitaris fins al mes de juliol de 2012, any en què, després de detectar-se patologies greus en l'estructura, es va decidir el seu tancament.

Després d'estudiar la viabilitat de la seua reobertura com a residència d'estudiants, es va optar pel respecte de la volumetria original recuperant el col·legi major com un edifici dirigit a satisfer la necessitat històrica de l'existència d'un centre de serveis dirigits a l'estudiantat al Campus de Blasco Ibáñez.

A nivell patrimonial l'objecte de l'actuació ha sigut advocar per la recuperació i el foment dels seus valors originals, respectant la imatge arquitectònica de les seues façanes i els seus elements estructurals definitoris. Els elements singulars que s'han mantingut han sigut la composició i materialitat de façanes, la marcada simetria de la seua organització funcional, els acabats de planta baixa, la serralleria exterior i la distribució de parterres en les zones enjardinades.

El nou Espai Vives s'ha convertit en un espai de serveis i trobada per a l'alumnat i, al seu torn, ha recuperat la programació d'activitats d'interés sociocultural que durant anys ho van situar com un referent a la ciutat de València.