
Dies 10, 11 i 12 de febrer - 10 a 13 h. -Aula 2A4 de la Facultat de Ciències Socials -Activitat amb crèdits de participació
La macroenquesta més recent de violència contra les dones realitzada pel Ministeri d’Igualtat del Govern d’Espanya (2019) va desvetllar que el 40,4% de les dones enquestades va patir assetjament sexual en algun moment de les seues vides.
Més recentment encara, de gener a maig de 2022, personal i estudiantat de 46 organitzacions d’investigació i universitats d’Europa participaren a l’enquesta UniSAFE que aborda les violències de gènere dins el món acadèmic. És la major enquesta realitzada fins ara a l’Espai Europeu d’Investigació, amb més de 42.000 respostes, participant 9 institucions acadèmiques. Dels múltiples resultats obtinguts destaquem aquest: UNA DE CADA TRES PERSONES ENQUESTADAS HA PATIT ASSETJAMENT SEXUAL. La violència psicològica és la forma de violència més freqüent (57%). Tanmateix, casi u/na de cada tres persones afirma haver patit assetjament sexual al seu centre (31%), mentres que el 6% de les persones enquestades ha sofert violència física i el 3% violència sexual.
Amb aquestes xifres com a teló de fons, acudim al registre d’incidències de la nostra institució i ens trobem que des del 2015 fins a final de 2022 s’han registrat un total de 84 queixes/denúncies per assetjament sexual o per raó de sexe a la nostra universitat, moltes de les quals no varen generar cap tipus de procediment per voluntat expressa de les víctimes.
Per caminar cap a la universitat que volem -un espai respectuós i segur on la cura de les persones siga l’eix vertebrador i la brúixola de la convivència acadèmica-, ens proposem continuar amb la tasca preventiva que ja es fa des de diferents instàncies, aquesta vegada a través d’un taller que aborde la problemàtica de l’assetjament sexual de manera directa i pràctica.
Plantegem un taller dirigit a estudiantat de 9 hores de durada, consistent en 3 sessions de 3 hores cadascuna. Inscripció enviant un mail a culturasoc@uv.es, amb el nom i cognoms, DNI/NIE i grau que esteu cursant.
SESSIÓ 1. POSANT LA LUPA. DEFINICIÓ, DIMENSIÓ I DETECCIÓ DEL PROBLEMA
SESSIÓ 2. ACTUAR ÉS POSSIBLE. DIFERENTS SITUACIONS, DIFERENTS RESPOSTES
SESSIÓ 3. LO PERSONAL ÉS INSTITUCIONAL. RECURSOS I RESILIÈNCIES