Logo UVDegree in SociologyFaculty of Social Sciences Logo del portal

Treball Social i teràpies creatives en la intervenció amb persones amb Trastorn Mental Greu (TMG)

  • October 31st, 2023
Image de la noticia

9 de novembre de 17:30 a 19:30 h. Sala d'actes de la Facultat

La lluita contra l'estigma i la integració soci laboral de les persones amb TMG és un dels objectius principals del treball dels professionals de la salut mental. En l'actualitat, les intervencions de rehabilitació psicosocial es basen en els models d'atenció centrats en la persona. Aquests models posen a la persona com a element clau, tenint en compte el seu projecte de vida i les seues necessitats bàsiques, emocionals i socials i integra el seu punt de vista en la manera d'avaluar i intervindre.

En aquesta xarrada, d'una banda, Susana Calvo i Marta Castellanos, treballadores socials que presten els seus serveis en el Creap a través de Grup 5 Acció i Gestió Social S.A.U., parlaran del paper dels professionals de treball social en la millora de la qualitat de vida de les persones amb TMG. Explicaran com a través de la col·laboració amb altres professionals de l'equip multidisciplinari ajuden la persona a aconseguir la màxima autonomia possible trencant tots els dies els prejudicis que estigmatitzen al col·lectiu. I com equilibren el compliment de protocols i l'organització burocràtica amb el que realment importa que és la persona i el que aquesta necessita.

D'altra banda, i seguint la mateixa línia, Virginia Pérez, art terapeuta que presta els seus serveis en el Creap a través de Grup 5 Acció i Gestió Social S.A.U., parlarà de l'artteràpia com a forma d'intervenció per a persones amb TMG i com podem usar l'art com a eina per a la inclusió social i la participació en comunitat. Com bé explica Virginia Pérez, perquè la recuperació psicosocial de les persones amb TMG siga possible, no sols fa falta comptar amb el suport dels professionals o familiars, sinó també de la societat i l'àmbit comunitari. A través de la cultura i l'art, i dels seus agents, s'aconsegueix educar a la societat en la inclusió i es promou la socialització i la sensació de pertinença.

Sobre el Creap

El Creap de València té com a finalitat promoure i impulsar en tot el territori de l'Estat la millora de la qualitat de vida i la participació social en igualtat de condicions de les persones amb TMG i l'eficàcia dels recursos dirigits a aquestes persones i a les seues famílies.

Els seus objectius són la promoció, desenvolupament i difusió de coneixements, experiències innovadores i mètodes avançats d'atenció a persones amb TMG i ser centre d'alta especialització en serveis de prevenció, promoció de l'autonomia personal i atenció integral a aquestes persones i a les seues famílies.

Compta amb una àrea d'atenció directa organitzada per a parar atenció a persones amb TMG en règim de centre de dia, d'atenció ambulatòria i residencial. Ofereix assistència personalitzada, rehabilitació psicosocial i laboral, suports a la inserció comunitària, així com serveis de suport a les famílies i tenen la finalitat de generar bones pràctiques en l'atenció de les necessitats de les persones amb TMG.

Els programes es dissenyen de manera individualitzada per a cada persona usuària i amb la seua participació, basar en el model d'atenció integral centrada en la persona del Imserso.Trabajo social y terapias creativas en la intervención con personas con Trastorno Mental Grave (TMG)