foto Fernando Gonzalez Candelas
FERNANDO GONZALEZ CANDELAS
PDI-Catedratic/a d'Universitat
Àrea de coneixement: GENÈTICA
Departament: Genètica
Despacho 2.6.I Instituto de Biología Integrativa de Sistemas, I2SysBio (CSIC-UV). Parc Científic. Paterna.
(9635) 43653
Biografia

[ Traducció automàtica ]

Catedràtic de Genètica de la Universitat de València des del 16 de desembre de 2006, on he impartit, des de 1989, classes de Genètica, Teoria de l'Evolució, Genètica de Poblacions, Genètica de la Conservació i Bioinformàtica, entre altres matèries. Desenvolupament la meva tasca investigadora en la Unitat Mixta d'Investigació en Infecció i Salut Pública FISABIO-Universitat de València de la qual sóc investigador responsable i on dirigeixo la secció d'Epidemiologia Molecular. Així mateix, sóc investigador principal del grup d'investigació "Evolució i Salut" integrat en l'Institut de Biologia *Integrativa de Sistemes (I2SysBio) del CSIC-Universitat de València. Addicionalment, estic integrat en el Centre d'Investigació Biomèdica a Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública CIBERESP). Tinc concedits 5 trams d'investigació, 1 de transferència i 5 de mérits docents.
Les meves principals líies d'investigació són l'epidemiologia molecular i evolució de poblacions de virus; l'evolució, sistemàtica molecular, *filodinámica, *filogenómica i genètica de poblacions de bacteris; i la *bioinformática aplicada a la *genómica evolutiva i comparada. Més enllà de les línies d'investigació, m'interessa des de fa molt la translació de la investigació en evolució a la societat. Per això he dedicat, i encara ho faig avui dia, molts esforços a compaginar el treball sobre qüestions evolutives fonamentals, com l'estructura genètica de les poblacions o els mecanismes de generació i manteniment de variabilitat genètica en les mateixes, amb les seves aplicacions, primer en la conservació d'espècies vegetals i des de fa gairebé 20 anys en epidemiologia i salut pública. He estat responsable de més de 50 projectes i contractes d'investigació havent format part de d'altres com a investigador.
Sóc autor de més de 250 articles d'investigació científica, 23 capítols de llibre, 20 articles de divulgació i d'un llibre de divulgació de la teoria de l'evolució (“Evolució, de Darwin al genoma”, Ed. Bromera-Publicacions *Univ. València, 2009) i un altre sobre organismes transgènics (“Transgènics”, CSIC-Ed. la Cataracta, 2010). He estat membre expert de la comissió científica assessora per a l'estudi del brot d'hepatitis C produït en 1998 a València i de la Comissió Nacional de Bioseguretat (1998-2011) i sóc membre de la Comissió per a l'estudi de la Legionel·la de la Generalitat Valenciana. He elaborat més de 50 informes pericials i científics.
He impartit docència a programes de doctorat i *postgrado tant de la meva pròpia universitat com d'unes altres, com la Universitat de Lleó (programa de doctorat en Biologia Molecular i Biotecnologia), la Universitat de Saragossa (programa de doctorat en Bioquímica i Biologia Molecular i Cel·lular), la Universitat de La Corunya (Reconstrucció sistemàtica molecular), la Universitat de Barcelona postgrado en *Filogenias i Genealogies de *DNA: Reconstrucció i Aplicacions) i la Direcció general de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana (Curs de Vigilància en Salut Pública). He estat Director del Màster oficial en Biodiversitat: Conservació i Evolució de la *Universitat de València. Així mateix, he participat i organitzat nombrosos cursos i conferències en la *Universitat dEstiu de Gandia, la *Nau *dels *Estudiants de la *Universitat de València, la *Setmana de la *Ciència, la Universitat Internacional Menéndez i Pelayo i el Col·legi Oficial de Biòlegs de València.

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Anual
Dilluns de 10:00 a 13:00. INSTITUT DE BIOLOGIA INTEGRATIVA DE SISTEMAS I2SYSBIO 2.I.6
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València
Formació acadèmica
Publicacions en revistes
Organització d'activitats de R+D
Línies d'activitat
Participació en Comitès i Representacions
Projectes
Tesis, tesines i treballs