foto Pedro Teruel Ruiz
PEDRO TERUEL RUIZ
PDI-Titular d'Universitat
Àrea de coneixement: FILOSOFIA
Departament: Filosofia
Departament de Filosofia Avinguda Blasco Ibáñez 30, 46010 València Telèfon: 963 983757 Pàgina web personal: https://sites.google.com/site/webpjteruel/
(9639) 83757
Biografia

Pedro Jesús Teruel (Lorca, 1971) és Doctor Europeu en Filosofia, amb Premi extraordinari de Doctorat, i màster en Neurociència i Biologia del Comportament. Ha desenvolupat la seva formació en Espanya, Alemanya, Holanda i Itàlia. La seva recerca se centra en la convergència entre l’antropologia filosòfica, la metafísica i la teoria del coneixement, amb particular interès per la projecció científica-natural de qüestions com ara el problema ment-cervell.

Ha publicat nombrosos estudis en castellà, italià i alemany; entre d’altres, les monografies Mente, cerebro y antropología en Kant (Tecnos, 2008) i Filosofía y ciencia en Hipatia (Gredos, 2011). Com a editor ha coordinat diversos volums entre els quals es troben Kant y las ciencias (Biblioteca Nueva / Universidad Complutense, 2011), Cerebro, mente, cuerpo, persona. Antropología cinematográfica (CEU Ediciones, Madrid 2011) i Ingmar Bergman, buscador de perlas. Cine y filosofía en la obra de un maestro del siglo XX (Morphos, Múrcia 2008; segona edició: 2009). Entre les seves col·laboracions científiques sobreïxen contribucions publicades a revistes com ara Kant-Studien, Studi kantiani, Anuario filosófico o Pensamiento i capítols de llibres a editorials com ara De Gruyter, Herder, Felix Meiner o Biblioteca Nueva.

Ha pronunciat ponències i conferències en diversos països entre ls quals es troben Espanya, Itàlia, Alemanya, Liechtenstein, Àustria, Mèxic i Xile. Ha sigut visiting researcher en la Humboldt-Universität de Berlín i visiting professor en institucions com ara la Università degli Studi di Verona.

Ha sigut director fundador de la Revista de Estudios Kantianos, publicació internacional de la Societat d’Estudis Kantians en Llengua Espanyola (SEKLE). Com a organitzador principal ha coordinat esdeveniments científics com ara el IV Congrés internacional de la SEKLE: "Actualitat de la Crítica de la raó pura" (2018). És membre de la Junta directiva de la SEKLE y de la Kant-Gesellschaft, així com del consell editorial de diverses revistes científiques.

A hores d'ara és professor titular al departament de Filosofia de la Universitat de València. El seu projecte actual de recerca (2020-2023) es desenvolupa a l'àmbit de la neurofilosofia. Fa part del projecte col·lectiu "Ètica discursiva i democràcia davant els reptes de la intel·ligència artificial" (EDDERIA), finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d'Espanya. 

Línies de recerca:

  • Aspectes sistemàtics: problema ment-cervell, epistemologia evolucionista, neurofilosofia.
  • Aspectes historiogràfics: filosofia teorètica kantiana, filosofia alemanya de Kant a Heidegger.

Publicacions:

Monografies:

  • Mente, cerebro y antropología en Kant. Tecnos, Madrid 2008. Fitxa del llibre en l'editorial; ressenya de Marco Sgarbi en Historia philosophica.
  • Filosofía y ciencia en Hipatia. Gredos, Madrid 2011. Ressenya de Ángel Martínez en Naturaleza y libertad; ressenya de Carlos García Gual en El país, suplemento "Babelia".

Volums col·lectius com a editor:

  • Kant y las ciencias. Biblioteca nueva / Universidad Complutense, Madrid 2011.
  • Cerebro, mente, cuerpo, persona. Antropología cinematográfica. CEU Ediciones, Madrid 2012.
  • Ingmar Bergman, buscador de perlas. Cine y filosofía en la obra de un maestro del siglo XX [amb Ángel Pablo Cano]. Morphos, Murcia 2008, 2009.
  • La inquietud del pensar. Enseñar filosofía en el siglo XXI [amb Elena Cantarino, Ana Lucía Batalla i Jaime Ibáñez]. Comares, Granada 2017.

Capítols de llibre i articles científics:

Ha publicat desenes de capítols de llibre i articles científics en castellà, valencià, alemany, italià i anglès. Entre les editorials es troben Biblioteca Nueva, Tecnos, Comares, Anthropos, Herder, Felix Meiner i De Gruyter; entre les revistes, Pensamiento, Daímon, Cuadernos salmantinos de filosofía, Anuario filosófico, Thémata, Naturaleza y libertad, Diálogo filosòfico, Anales del seminario de historia de la filosofía, RAFIR, Quaderns de filosofia, Kant-Studien, Studi kantiani, Estudos kantianos i Philosophical Readings. Per a veure'n l'elenc sencer, aneu a la llista actualitzada de publicacions.

Traduccions:

Les seves traduccions de l'alemany i l'italià al castellà i al valencià abasten obres centrades en el trajecte que mitjança entre Kant a Heidegger. Entre elles es troben textos clàssics així com contribucions contemporànies.

Enllaços:

 

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Primer quadrimestre
Dilluns de 17:30 a 19:20. ÀREA DE FILOSOFIA - DESPATX F21
Primer quadrimestre
Dimecres de 17:30 a 18:30. ÀREA DE FILOSOFIA - DESPATX F21
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València