University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Teachers of the Faculty of Medicine (1922)

.

Calligraphy of diseases

XVIII CONGRÉS DE LA SEHM "MEDICINA, CIÈNCIA I LLEI

València, 29-30 de juny i 1 de juliol de 2020

PRIMERA CIRCULAR XVIII CONGRÉS DE LA SEHM "MEDICINA, CIÈNCIA I LLEI"

 

El XVIII Congrés de la Sociedad Española de Historia de la Medicina (SEHM) tindrà com a objectiu principal reflexionar des d'una perspectiva històrica sobre les relacions entre la medicina i altres disciplines científiques i la llei.

 

Les connexions possibles entre medicina, ciència i llei són molt àmplies. S'acceptaran treballs des de diversos tipus d'aproximació, tant sincròniques com diacròniques, sense limitació geogràfica i temporal, i des d'àrees disciplinàries variades. Es tracta de temes molt amplis abordats tant des de la història de la medicina, de la ciència i de la tecnologia, com dels estudis socials sobre la ciència, la filosofia de la ciència i del dret, l'antropologia mèdica i la bioètica, els estudis de sostenibilitat i justícia ambiental, així com les recerques sobre la terminologia, la comunicació i la traducció especialitzada, tant interlingua com intralingua. El conjunt de problemes és molt variat, des del paper d'experts en tribunals de justícia, fins a les regulacions basades en ciència i medicina o les normatives aplicades sobre les pròpies pràctiques mèdiques i tecnocientífiques, des de les medicines alternatives i complementàries fins a la propietat intel·lectual, les patents o el frau en ciència. Abasta així estudis entorn dels diferents tipus d'experts, la fiabilitat de les proves, el llenguatge mèdic-legal, la comunicació mèdica i científica, la ciència reguladora i l'acció pública, el disseny i l'aplicació de polítiques de salut pública, alimentació i mediambientals, el control sanitari d'epidèmies i altres campanyes sanitàries, i, en termes més generals, tot tipus de processos de coproducció de saber científic, mèdic i legal, per exemple, la creació de lleis amb fonament mèdic/científic, així com el desenvolupament i aplicació d'aquestes regulacions, tant a nivell local, com a estatal i transnacional. També existirà una secció de temes lliures amb la finalitat d'arreplegar treballs que aborden altres assumptes.

 

Des de l'organització del Congrés, convidem als socis i sòcies de la SEHM, així com a totes les persones interessades per la Història de la Medicina, a participar en el XVIII Congrés de la SEHM, que se celebrarà a València durant els dies 29 i 30 de juny, i 1 de juliol de 2020 en el Palau de Cerveró, seu de l'Institut Interuniversitari López Piñero, que agrupa investigadors de les universitats Miguel Hernández d'Elx, Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I, Universitat Politècnica de València i Universitat de València, i amb seu també en el Col·legi Major Rector Peset.

 

En les pròximes circulars s'informarà dels terminis d'enviament de les propostes de comunicacions i taules temàtiques, així com dels preus d'inscripció i altres detalls organitzatius. 


Pel comitè organitzador

Carmel Ferragud Domingo