University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

NOTICIA 66 de 100. NOVA ENTRADA DE “SABERS EN ACCIÓ”: ”Literatura i ciència" de John Slater (Colorado State University) i Maríaluz López-Terrada (INGENIO (CSIC-Universitat Politècnica de València))

  • May 11th, 2023
Naturaleza muerta

 

Segon volum de “sabers en acció”: https://sabersenaccio.iec.cat/

Categoria "Literatura"

Sabers, representacions i rivalitats.

“La filología tiene los brazos muy largos, pues pasea por el campo de todas las ciencias”

Francisco Cascales, Cartas philológicas (1634)

 Si es pensa en la relació entre literatura i ciència des de la perspectiva de la primera, es pot caure en la temptació de dir que la ciència és només un relat que ens informa sobre l’univers i, per tant, una altra forma més de narrativa. Tanmateix, si aquesta reflexió es fa des de la segona, es pot pensar o bé que la literatura de creació està plena de falsedats, o bé que depèn de la ciència per poder plasmar un determinat saber sobre l’univers i, conseqüentment, la segueix. Evidentment, cap d’aquestes dues afirmacions és completament certa. Les interaccions entre literatura i ciència són molt diverses i, més important encara, la relació entre ambdues ha canviat al llarg del temps, i existeix una història conjunta pròpia de la literatura i la ciència.

En termes generals, la ciència busca explicar els fenòmens naturals mentre que la literatura pretén donar significat a aquests fenòmens. Totes dues, ciència i literatura, impliquen tres nocions: una comunitat, un mètode i una forma de comunicació. Històricament interactuen en les tres àrees. No obstant, les temptatives per intentar explicar aquestes interaccions s’han basat, erròniament, i molt sovint, en la percepció que es té del prestigi en un determinat moment de la ciència o de la literatura, en lloc d’intentar explicar les diferents formes en què han influït l’una en l’altra al llarg del temps.

Per a continuar llegint:

https://sabersenaccio.iec.cat/literatura-i-ciencia/