University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

NOTICIA VOL. 4. NOVA ENTRADA DE “SABERS EN ACCIÓ”: "La vainilla: història natural d’una aroma universal" de Jana Černá (Universitat de Bohèmia Occidental) i Juan Pimentel (IH-CSIC)

  • February 6th, 2025
Image de la noticia

Volum 4 de “sabers en acció”: https://sabersenaccio.iec.cat/

Categoria "Estudis"

Des de l’època moderna, la vainilla no ha deixat mai de ser un objecte de desig, seduint a través del nas o del paladar a una gran varietat de persones.

Perfum embriagador, l’aire del Nadal, el pa de pessic de l’àvia: a l’igual d’altres olors, l’aroma de la vainilla desencadena records i emocions, tan diversos com subjectius. Anthony Synnott, un dels pioners dels estudis sobre els sentits, considerava que l’olfacte era un “poderós embruixador”, en particular en allò que es refereix a la memòria. Tan sols una lleu ensumada ens transporta a través d’anys, ens porta als moments feliços de la nostra infància o als primers amors, activa les memòries inesperades i oblidades. No hi ha cap dubte que les aromes juguen en les nostres vides i els nostres contactes socials un paper important. Tampoc hauríem d’oblidar la seua funció en els processos cognitius. Les olors es poden rastrejar en diferents indrets de la ciència com jardins botànics, farmàcies, laboratoris o consultoris mèdics, on es van convertir en veritables signatura rerum (senyals de les coses), és a dir, indicacions de les propietats medicinals, dels símptomes de les malalties, etc.

Per a continuar llegint:

https://sabersenaccio.iec.cat/la-vainilla-historia-natural-duna-aroma-universal/