
IMATGE: Mineria del carbó a Le Creusot, Saône-et-Loire (França) al voltant del 1874. Gravat d’H. Linton a partir d’un altre de Jules D. Férat (1829-1906). Wellcome Collection.
“Sabers en acció”: https://sabersenaccio.iec.cat/.
Volum 2. Temes
Sense caure en el tecnooptimisme, ni tampoc en el col·lapsisme, la història de l’energia permet repensar els reptes del present en termes de justícia ambiental.
Esperonats pels reptes actuals, els estudis sobre la història de l’energia han experimentat un gran desenvolupament els últims anys. Compten amb una llarga tradició de treballs en el camp de l’economia, la història social, l’antropologia, la història de les tècniques o, més recentment, la història ambiental i la història de la ciència. Molts economistes del segle XIX van reflexionar sobre el paper del carbó en les transformacions recents de les societats industrials, incloent Karl Marx, els escrits sobre problemes ambientals del qual han rebut nova atenció els últims anys, o William S. Jevons, que va publicar el clàssic treball The Coal Question el 1865. Ja en aquest treball s’explicava que el consum de carbó a Anglaterra havia augmentat enormement en les dècades anteriors, malgrat que les noves màquines de vapor de Watt eren més eficaces i estalviaven carbó respecte a les anteriors màquines de Newcomen. Seguint les alertes d’aquesta “paradoxa de Jevons”, molts estudis posteriors han mostrat que l’arribada de tecnologies més refinades i menys contaminants pot contribuir a incrementar l’ús dels combustibles, augmentar-ne el preu, crear problemes de subministrament o incrementar-ne l’impacte en el medi ambient i en la salut per les noves possibilitats per expandir una nova tecnologia que perfeccionava la seva eficiència.
Per a continuar llegint: https://sabersenaccio.iec.cat/energia-passat-i-present/